Anina kuhinja

Karpati torta

Čas priprave: 25-30 minut

Čas kuhanja: 2x 20-25 minut

Količina: torta premera 20 cm (visoka verzija) ali 24 cm (nižja verzija)

Sestavine:

Sestavine za testo:
3 majhna jajca
100 gramov pšenične bele moke
70 gramov masla znamke
2 dcl vode
ščepec soli
1 čajna žlička vanilijeve esence

Sestavine za nadev:
800 ml mleka
2 vrečki vanilijevega pudinga
5 žlic sladkorja
1 žlica masla
vrečka vanilijevega sladkorja
300 ml sladke smetane
7 lističev želatine

+ sladkor v prahu za posip

Postopek:

Natisni

Vodo, maslo, vanilijevo esenco in sol dodamo v posodo in pripeljemo do vretja. Med kuhanjem dobro mešamo z metlico da se sestavine povežejo.

Zavrelo zmes odstavimo in vanjo stresemo moko. Vmešamo s kuhalnico in položimo nazaj na štedilnik na srednji ogenj. Med kuhanjem ves čas mešamo, dokler se zmes ne oblikuje v cmok.

Takrat preložimo v posodo in testo ohladimo. Ohlajenemu najprej vmešamo eno jajce, nato pa še preostali dve. Dobro zmešamo. Razdelimo dva dela.

Pekač obložimo s papirjem za peko in ga dobro namastimo. Polovico zmesi razmažemo po dnu in položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 20-25 minut, da se vrh zlato rjavo obarva.

Pečeno testo ohladimo in ponovimo z drugo polovico.

Dve tretjine mleka zavremo. V tretjino mleka vmešamo sladkorja in praška za puding. Mešanico vkuhamo in kuhamo da se lepo zgosti. Prelijemo v skledo, vmešamo maslo, nato pa čez dodamo folijo za živila, da se ne bo naredila skorjica in popolnoma ohladimo.

Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut. V posodo dodamo malce vode – toliko da pokrije dno in k njej dodamo ožeto namočeno želatino. Segrevamo na najnižji temperaturi da se popolnoma utekočini.

Smetano stepamo do točke da ima mehke cofke. Na hitro vmešamo stopljeno želatino. Četrtino dodamo k pudingu in mešamo da se spremeni v lepo kremo brez grudic. Nato pa puding dodamo k preostali smetani in mešamo da dobimo lepo gladko zmes.

Obod pekača položimo na željeno servirno podlago. Na dno položimo eno pečeno testo. Prelijemo s kremo in na vrh dodamo drugo pečeno testo.

Položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur, najbolje pa kar čez noč.

Po vrhu potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.