Anina kuhinja

Jota

Jota je jed iz kislega zelja, ki vam lahko malce popestri vaše jedilnike. Če pa ste ljubitelji kislega zelja morate ta recept ‘nujno’ poskusiti.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 30 minut

Za 5-6 oseb.

SESTAVINE:

– 1/2 kg kislega zelja
– 20 dag kuhane slanine
– ščepec soli, popra
– 4 žlice paprike v prahu
– 3 večje lovorjeve liste
– 2 večji čebuli
-2 žlici paradižnikovega koncentrata
– 1/2 konzerve rdečega fižola
– 2 žlici moke

OPIS PRIPRAVE:

   Začnemo z pripravo kislega zelja, in namreč sedaj je odvisno od kislosti zelja ki vam ustreza. Če želite da bo jota bolj kisla potem ne rabite pripravljati kislega zelja. Če želite da je manj kisla potem zelje z dodano vodo postavite na štedilnik in takoj ko zavre odlijte vodo in pustite da se zelje odteče.
   Medtem narežite na manjše kocke čebuli, in na večje kuhano slanino. V večjo posodo vlijte olje in začnite pražiti čebulo dokler ne postane zlato rumena in nato dodajte na kocke narezano kuhano slanino. Dodajte papriko v prahu in dobro prepražite. Nato dodajte odtečeno zelje in še tega kakšne 3 minute pražite potem pa zalijte z približno 2,5 litroma vode ( lahko več če bi radi da jota ni tako gosta ). V posodo nato dajte ščepec soli, popra, paradižnikov koncentrat in lovorjeve liste ter vse dobro premešajte.
   Vse nato kuhajte dobre pol urce in nato v manjši posodici zmešajte moko ( če si želite gosto joto lahko namesto 2, date 3 žlice moke ) in vsaj 1,5 dcl vode ( dobro zmešajte, drugače bodo nastale grudice) ter vse to vlijte v posodo in dobro premešajte. Počakajte da jota zavre in jo medtem mešajte da se ne bo prijela na dno posode ( vzrok dodana moka, saj se jota brez te moke ne bi prijela na dno ).
   Zavreto joto nato odstavite ter ji primešajte fižol in jo postrežite. Zraven se običajno postreže tudi kruh, lahko pa se jota je tudi brez kruha.

DOBER TEK!