Sestavine:
4 pita kruhi ali tortilje
800 gramov Perutnina Ptuj piščančjih stegen brez kosti in kože
1 večja čebula
2 zvrhani žlici grškega jogurta
1 čajna žlička soli in suhega peteršilja
1/2 čajne žličke česna v prahu in sladke paprike v prahu
1/5 čajne žličke mletega popra
4 manjši paradižniki
1 rdeča čebula
4 pesti ocvrtega pomfrija
Sestavine za tzatziki:
2 podolgovati kumari
150 gramov kremnega sira/sirnega namaza
350-400 gramov grškega jogurta
1/2 čajne žličke soli – oziroma po okusu
1/2 čajne žličke česna v prahu
1 žlica limoninega soka
Postopek:
NatisniPrvi del:
Drugi del:
V posodi zmešamo grški jogurt, sol, česen, sladko papriko, poper in peteršilj. Dodamo piščančje meso in premešamo. Če imamo čas pustimo stati v marinadi eno ali dve uri.
Izrežemo sredinski večji del čebule in vanjo zapičimo dve ražnjič palici. Nanju natikamo marinirano meso. Če imamo manjše količine mesa se med peko meso najbrž ne bo zvrnilo iz zmehčane pečene čebule. Če pa boste delali večjo količino kot jaz, lahko nataknjeno meso tudi kar poležimo na papir za peko. Pečemo ga v segreti pečici na 200 stopinj slabo uro. Med peko ga obračamo in polivamo s sokovi.
Kumaro delno olupimo, naribamo in osolimo. Pustimo jo stati. Nato jo ožamemo. Zmešamo jo s preostalimi sestavinami za tzatziki omako ter shranimo v hladilnik.
Pečeno meso odstranimo iz pečice in pokrijemo z aluminijasto folijo da se vnese. Takrat ocvremo ali spečemo pomfri.
Meso zrežemo. Prav tako zrežemo paradižnik in čebulo.
Kruh nadevamo s paradižnikom, čebulo, mesom, pomfrijem in zaključimo s tzatziki omako. Postrežemo zavito v folijo, da se gyros lažje je. Sama sem zvezala z vrvico zgolj zaradi lepšega prikaza.