Anina kuhinja

Gratinirane testenine z grahom

Pripravljene sestavine.

Nepečene sestavine potresene s sirom v  pripravi za peko.

Pečene gratinirane testenine v pekaču.

Gratirane testenine z grahom. Priloga zeljnata solata z motovilcem.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura ( skupaj s peko )

Za 4 osebe.

SESTAVINE:

– 1 pločevinka graha
– 300-400 g testenin ( najboljši so polžki)
– 3 jajca
– 200 ml smetane
– 2-3 dcl mleka
– 2-3 pesti ribanega sira
– ščepec soli, popra, paprike v prahu, sladkorja, peteršilja

OPIS PRIPRAVE:

  Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vzamemo pekač in ga premažemo z maslom. Vanj stresemo surove testenine in grah. V manjši posodi dobro zmešamo jajca, smetano, mleko, sir in začimbe, ter z vsem tem prelijemo testenine in dobro premešamo vse skupaj. Omaka mora prekrivati testenine in grah, če slučajno s to omako ne prekrijete le teh, dolijte še malo mleka. Po vrhu posujte še malo sira in pokrijte z aluminijasto folijo.
  Pečite 40 minut in nato folijo odmaknite, ter pečite še kakšnih 15 minut, da se na vrhu naredi skorjica nato pa pekač vzamite ven in gratinirane testenine narežite na kocke in postrežite.
   Lahko pa tudi testenine prej skuhate in nato vse skupaj premešate, ter nepokrito pečete kakšne pol ure oziroma dokler omaka ne zakrkne. ( to pomeni, da ko pekač premaknete, da se tekoče sestavine ne premikajo več )

DOBER TEK