Anina kuhinja

Goveji golaž

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 2-3 ure +

Količina: 4-6 oseb

Sestavine:

500 gramov govejega mesa (bočnik ali pleče)
3 rumene čebule
5-6 žlic oljčnega olja
1 žlica paradižnikove mezge/koncentrata
1 zvrhana čajna žlička Kotanyi zrnastega česna ali dva stroka svežega
2 manjša Kotanyi lovorjeva lista
1/3 manjše čajne žličke Kotanyi majarona
1/5 čajne žličke Kotanyi mlete kumine
50 ml rdečega vina
1 žlica Kotanyi mlete sladke paprike
sol po okusu (vsaj 1 čajna žlička)

Opcijsko za zgostitev:
1 dcl vode
1 polna žlica moke

Ideja za postrežbo:
polenta
testenine
riž
pire krompir
vlivanci
ribana kaša

Postopek:

Natisni

Čebulo narežemo čisto na drobno. Zrnasti česen namočimo v 3 žlice vode in pustimo da se napije.

Meso narežemo na koščke – pri nas režemo na manjše koščke, ker imamo dva mala fantka. Vi lahko režete na večje, če vam je všeč golaž z velimi koščki.

V posodo dodamo olje in narezano čebulo. Malo jo posolimo in pražimo da se spusti. Takrat dodamo sladko papriko, mezgo in česen. Pražimo da se malo primejo, nato pa zalijemo z dcl vode. Na nizkem ognju dušimo nekih 20-30 minut. Po potrebi prilivamo vodo. Po tem času se mora čebula že skoraj čisto razpustiti.

Takrat dodamo meso in ga pražimo, da se ponekod obarva rjavkasto.

Takrat zalijemo z vodo da meso za vsaj 3-4 centimetre pokrijemo. Če imate radi gost golaž, ki nima veliko tekočine zalijte malo manj. Pri nas imamo radi bolj tekoč golaž, zato naredim več omake in zalijem malo več. Ko nam po golažu ostane le omaka, jo uporabim za to da v njej skuham makarone. 😉
Na tej točki vlijemo tudi vino. Dodamo vse preostale začimbe in kuhamo na nizkem ognju 2-3 ure, lahko pa tudi več. Vsekakor pa vsaj toliko časa, da se meso lepo omehča.

Na koncu zgostimo z zmešano vodo z moko.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.