Anina kuhinja

Enostavni Ratatouille – Ratatuj

Pripravljene sestavine.

 

Praženje melancanov.

 

Popraženi melancani.

 

Popražene bučke.

 

Popražene paprike.

 

Popražena čebula.

 

Združena popečena zelenjava.

 

Kuhanje ratatuja.

 

Ratatuj na popečenem kruhku.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 20 minut
ČAS KUHANJA: 50-55 minut

Za 5 oseb.

SESTAVINE:

– 1 mala rdeč paprika
– 1 mala rumen paprika
– 1 mala zelena paprika
– 1 manjša cukini bučka
– 2/3  srednje velikega melancana
– 2 srednje veliki čebuli
– 3-4 stroki česna
– 350 g paradižnikovih pelatov zmletih ( še boljši pa so sveži olupljeni paradižniki)
– 100 g barilla basilico omaka ( če jo nimate dodajte še toliko zmletih pelatov)
– 2 žlici paradižnikovega koncentrata
– 1 žlica sladke paprike v prahu
– dober ščepec soli, popra
– ščepec timijana, peteršilja, bazilike
– olivno olje

OPIS PRIPRAVE:

Na srednje velike kocke narežemo papriko in čebulo. Melancana in bučke ne olupimo, temveč le dobro speremo in narežemo na kolobarje. Kolobarje nato narežemo na 4 dele. Če je bučka manjša njene kolobarje le razpolovimo. Kolobarji naj bodo debeline polovice centimetra. Vse 4 sestavine razporedimo v 4 krožnike. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem za kakšne 3 minute popečemo najprej melancane. Popečene melancane odstranimo iz ponve nazaj na krožnik, jih malce posolimo in popopramo. Postopek ponovimo še z bučkami in papriko, tako da za vsako praženje zelenjave v ponev dodamo kakšno žlico ali dve olivnega olja, da se zelenjava ne bo preveč črno popekla. Na koncu v ponev spet dodamo kakšni dve žlici olja in popečemo čebulo. Ko postane čebula malce rumenkasta, ji dodamo vso popečeno zelenjavo, ki smo jo razporedili po krožnikih. Vse skupaj premešamo in zmanjšamo vročino na 4/9. Zelenjavi dodamo vse preostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo, delno pokrijemo s pokrovko in kuhamo dobre pol ure. Med nežnim kuhanjem ratatouille vsake toliko časa malce premešamo.

Ko večino paradižnikove omake izhlapi in se zelenjava lepo skuha je ratatouille končan. Takšnega lahko postrežemo zraven mesnih jedi, krompirjevih jedi, lahko pa ga toplega ali hladnega jeste kar s kruhom. Priporočam ga tudi kot prilogo za k raznim prazničnim jedem, saj je res preprosto čudovit in nekaj posebnega.

Dober tek!