Anina kuhinja

Domače sarme

Čas priprave: 20-30 minut

Čas kuhanja: 2 uri

Količina: 4-5 oseb

Sestavine:

1 glava kislega zelja iz Eurospina
2-3 žlice oljčnega olja ali 1 žlica svinjske masti
500 gramov mletega mesa (mešanega ali govejega) iz Eurospina
250 gramov pancete
1 čajna žlička soli
1/2 čajne žličke suhega peteršilja
poper – po okusu
1 večja čebula – rdeča ali rumena
1/2 čajne žličke česna v prahu ali 2 naribana stroka svežega česna
100 gramov arborio riža znamke Delizie dal Sole iz Eurospina
2 žlici moke
1 1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu

Postopek:

Natisni

Čebulo narežemo na drobno. Petdeset gramov pancete prav tako narežemo čisto na drobno. Na ponev dodamo panceto in jo pražimo da spusti nekaj maščobe. Takrat dodamo čebulo, ščepec soli in vse pražimo da se čebula lepo popraži in omehča. Takrat umaknemo in ohladimo.

Mletemu mesu dodamo riž, ohlajeno čebulo s panceto, 1/3 čajne žličke soli, česen in poper. Dobro pregnetemo. Preostalo panceto narežemo na večje kose.

Iz glave poberemo stran list po list in jih oplaknemo v topli vodi, da ne bodo sarme prekisle.

Vsakemu listu odrežemo debelejši del na sredi stran, da bomo liste lahko lepo zvili. Če si ne predstavljate kaj mislim, si poglejte v videu.

V vsak list posebej dodamo žlico mesne zmesi in zapognemo iz obeh strani, ter zvijemo v rolado. Liste nadevamo dokler nam ne zmanjka zmesi.

Preostale liste zelja zrežemo na manjše rezine. Enega poskusimo in če so nam še vedno prekisli jih še malo oplaknemo s toplo vodo.

V večjo posodo dodamo olje ali mast in premažemo po posodi. Na dno dodamo tretjino narezanega zelja in polovico narezane pancete. Čez dodamo sarme s tem da med njimi pustimo nekaj prostora, saj bodo med kuhanjem malo narastle. Sarme pokrijemo z drugo tretjino narezanega zelja in drugo polovico narezane pancete. Nato zaljučimo z zadnjim slojem sarm in zaključim s preostalim narezanim zeljem.

Pokrijemo z majhnim krožnikom, ki bo sarme držal na mestu. Dolijemo toliko vode da je vsebina pokrita in pripeljemo do vretja. Nato pa na nizki temperaturi kuhamo 1,5-2 uri – odvisno od željene kuhanosti zelja. Predlagam da po uri in pol košček zelja poskusimo. Če nam je dovolj mehko, potem prenehamo s kuhanjem. Če želimo bolj mehkega, pa kuhamo še pol ure.

Skuhanim sarmam odstranimo krožnik. V kozarcu fino zmešamo 2 dcl vode, moko in sladko papriko. Vlijemo k sarmam in vsebino zavremo in kuhamo še nekaj minut, da se moka skuha.

Sarme postrežemo zraven kruha ali pire krompirja.

Večina uporabljenih izdelkov v receptu iz Eurospina je trenutno v akciji po super nizkih cenah. Za ogled vseh ugodnosti, vas na njihovi spletni strani čaka tedenski letak, ki ga najdete tukaj. Sledite pa jim lahko tudi na njihovih družabnih omrežjih za še več nasvetov in ugodnosti.

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/eurospinslovenija/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/EurospinSlovenija
YOUTUBE: https://bit.ly/Eurospin-YouTube

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.