Anina kuhinja

Domača kostanjeva krema/marmelada

Čas priprave: 1 ura

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 2 kozarčka

Sestavine:

  • 600 g neolupljenega kostanja – pribl. 360 g neto ploda
  • 360 g sladkorja
  • vanilijev strok
  • 30–40 ml vode

Postopek:

Natisni
  1. Kostanj operemo, stresemo v posodo in prelijemo z vodo. Posodo pokrijemo, pristavimo na štedilnik in vsebino segrevamo do vretja. Nato kostanj počasi kuhamo še približno eno uro. Trajanje kuhanja je seveda odvisno tudi od velikosti kostanja. Če želimo preveriti, ali je kuhan, je najbolje, da enega poskusimo.
  2. Kuhane kostanje olupimo in zmeljemo v multipraktiku. Nastalemu kostanjevemu pireju dodamo enako količino sladkorja.
  3. Dodamo še semena vanilijevega stroka in vodo ter vsebino prelijemo v posodo. Vse skupaj zatem segrevamo do vretja, pri čemer kostanj neprestano mešamo, da se ne bi prijel na dno posode. Temperaturo znižamo na srednjo jakost in kremo ob rednem mešanju kuhamo toliko časa, da se dobro zgosti. Končana je takrat, ko če dvignemo metlico iz kreme, ta ostane na njej. Zgoščevanje nam ne bi smelo vzeti več kot dobrih 5 minut.
  4. Tako pripravljeno kremo še vročo preložimo v sterilne kozarce in jih dobro zatesnimo. Potem jih zavijemo v krpo ali manjšo odejo in počakamo, da se krema ohladi.
  5. Kostanjevo kremo lahko odprto hranimo v hladilniku okrog dva tedna. Zaprta pa seveda zdrži v shrambi toliko časa kot marmelade ali kompoti.

Kostanjeva krema je del te zgodbe tukaj.

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.