Anina kuhinja

Curryeva omaka s piščancem

    Curry [kári] je mešanica začimb. Pradomovina curryja je Indija.
Curry sestavlja vsaj 12 do 15 sestavin, ponekod v Indiji zmešajo tudi do 36 sestavin.
Osnovne sestavine so: kajenski poper, črni poper, nageljnove žbice, koriander, ingver, kurkuma,muškatni orešček, muškatni cvet, gorčica in pimenta.
Moja omaka je vbistvu moja različica tipične indijske jedi s piščancem. Sama jo večkrat uporabljam kot prilogo k krompirju, ali pa kot omako za testenine. Je zelo enostavna in  primerna za kosila, večerje.

ZAHTEVNOST:  2/5
ČAS PRIPRAVE: 20 minut
Za 2 lačna želodčka.
SESTAVINE:
– 2 ali 3 zrezki (če so večji sta dva dovolj)
– 200 ml smetane za kuhanje  ( lahko tudi več, če imate radi veliko omake)
– 2 zravnani veliki žlici currya v prahu
– 1 zvrhano čajno žličko paradižnikovega koncentrata
– 1 zvrhano čajno žličko paprike v prahu
– 2 srednje velika česna
– 1 majhna žlička moke
– ščepec soli, popra, sladkorja, peteršilja
– parmezan
OPIS PRIPRAVE :
     Opisala vam bom le opis omake, sami pa se odločite česa jo boste uporabili.
Najprej narežite na kocke piščančje zrezke, ter jim dodajte polovico žličke paprike v prahu, sol, poper, ščepec peteršilja, polovico žlice currya in narezan česen, vse to prelijte z žličko olja in dobro vtrite v narezano meso. To postavite za kakšne pol ure v hladilnik ( če imate čas lahko tudi za dalj časa, saj bo tako piščanec bolj mehek ). Če se vam mudi, lahko to spustite.
    Nato po mariniranju vzamite meso in ga v ponvi z dodatkom olja, dobro spečite. Če ne boste prepričani ali je že pečen, vzamite največji kos mesa ter ga prepolovite. Če je v notranjosti rahlo rozne barve, ga še kake pol minute pečite. Ko je meso pečeno dodate smetano za kuhanje in ji dodate še ostalo papriko v prahu, curry, paradižnikov koncentrat, in sol ter poper po želji. ( odvisno od tega koliko imate radi soljeno, in pekoče )
    Vse to kuhajte dokler omaka ne zavre in nato dodajte, slabi dcl vode zmešan z žličko moke ( pomembno da je dobro premešano, ker drugače lahko nastanejo grudice ). Vodo z moko počasi vmešamo v omako in ne samo zlijemo. Če imate radi redke omake, moke ne dodajajte, saj bo le ta povzročila da bo omaka bolj gosta. Če pa imate radi zelo goste omake, pa lahko dodate malce več moke v vodo in potem seveda v omako. Ko to dodate, ponovno počakajte da omaka zavre in zraven mešajte omako, da se ne bo sprijela na dno ponve in ste končani. Po želji lahko dodate pri postrežbi nariban parmezan.
     Če si želite biti bolj kreativni pa lahko omako uporabite tako kot sem jo jaz na slikci, ki jo bom priložila, in namreč tako da izdolbete olupljen krompir, ga spečete v pečici in nato luknjice zapolnite s curryevo omako.

Upam da vam bo recept v užitek.
Veselo kuhanje in DOBER TEK!

Foto: Kristijan Žontar, istock

Komentarji

  1. Samo pripomba: sestavina mešanice ni kumina, kot narobe piše na mnogih naših internetnih straneh, in je očitno povzeto tudi na tej strani (ki je zelo simpatična, mimogrede), ampak kumin (cumin v angleščini). Ta začima je sicer sorodnica kumine, ima precej drugačno aromo in tudi vonj. Je razlika, poskusi oziroma preveri. Se pa kumin dobi tudi v naših prodajalnah, v Leclercu zagotovo, pa v

    1. Super, hvala za nove informacije. Tega nisem vedela, sem prebrskala nekaj člankov pa so povsod omenjali kumino.

      Stoprocentno preverim kumin. 🙂 Hvala še enkrat.

      Lep pozdravček,
      Ana

Komentarja ni mogoče oddati.