Za 2 zeloooo lačni osebi. 😉
Čas priprave: 45-55 minut
Sestavine:
– 80 g mletega mesa
– 2 mala jajca
– 1/2 manjše čebulice
– lep ščep peteršilja
– 6-8 žlic drobtin
– 40 g riža
– 250 ml mletih pelatov
– 2 žlici paradižnikove mezge
– 3-4 dcl jušne osnove (priporočam govejo)
– 1/2 male čebule
– 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
– dober ščep soli, sladkorja in popra
Opis priprave:
Na ponvi popečemo na drobno narezano čebulico.
Ko lepo zarumeni ji dodamo peteršilj, mleto meso in riž.
Vse skupaj pražimo kakšnih 5 minut in nato odstavimo, ter ohladimo. Ohlajeni zmesi dodamo jajca in drobtine.
Dobiti moramo tako gosto zmes, da bomo lahko oblikovali kroglice. Zmes pustimo počivati kakšno minutko.
Vmes v posodi popečemo še drugo polovičko čebulice.
Ko zarumeni dodamo pelate, mezgo, jušno osnovo, sol, sladkor, poper in mleto papriko.
Vse skupaj zavremo in nato zmanjšamo vročino na manjšo.
Iz pripravljene zmesi oblikujemo kroglice,
ki jih na hitro popečemo na malce olja.
Popečene nato nežno naložimo v paradižnikovo omako.
Vse skupaj kuhamo 30 minut in nato postrežemo.
Zraven odlično paše pire krompir, kruh, lahko pa jih jeste tudi brez vseh prilog.
Dober tek! 🙂
ana, zakaj so meni razpadli cuftki? imela sem 200g mesa, in eno veliko jajce . mislis, da bi morala dati 3 jajca? dala pa sem 8 žlic drobtin..
hvala in lp,mojca
Živjo Mojca 🙂
Moja prva misel je, da glede na količino mesa ni bilo dovolj jajc, ki bi vse skupaj držala. Sama bi za 200 gramov mesa, dodala 3 velika jajca in vsaj 14 žlic drobtin. Zmes mora biti zelo čvrsta, da lahko lepo oblikuješ kroglice. Naslednjič probaj z več jajc in več drobtin pa sem prepričana da ti bodo uspeli. 🙂
Prijetno ustvarjanje ti želim in ne obupati, pri
Hvala Ana, bom poizkusila tako, kot si ti rekla! upam, da mi bo uspelo 🙂
lp, Mojca
Prepričana sem, da ti bo uspelo. 🙂 Sporoči. 😉
Veliko sreče,
lep pozdravček,
Ana
Ana, zelo sem vesela, da sem našla ta recept, ki mi je od vseh, ki sem jih prebrala, najbolj všeč! Mesne kroglice delam že kar nekaj časa, ampak z njimi nikoli nisem preveč zadovoljna. Vedno so mi pretrde, posledično se ne prepojijo z omako in je videti kot da sem skuhala mesne kroglice posebej in čez prelila omako 😀. Sem pa riž prej skuhala, popražila čebulo, mesa pa ne. Meso sem surovo dala v maso, oblikovala kroglice, jih na hitro popekla in nadaljevala podobno kot ti. Ampak je skrivnost verjetno v praženju mesa pred oblikovanjem kroglic. Jutri po tvojem receptu delam 😀