Anina kuhinja

Čokoladni kokos krofi z vanilijevo kremo

Čas priprave: 40-50 minut

Čas kuhanja: 5-6x 10 minut

Količina: cca 20 krofov (odvisno od velikosti

Sestavine:

Sestavine za krofe:
1 kg moke tip 400
1 kocka svežega kvasa
120 gramov sladkorja
1,2 dcl sončničnega olja
600 ml mleka
limonina lupinica ene limone
1/2 čajne žličke soli
50 ml ruma
8 večjih rumenjakov

+ 400 gramov mlečne čokolade + žlica kokosovega olja
+ 200 gramov grobe kokosove moke

Sestavine za kremo:
500 ml mleka
vrečka vanilijevega pudinga
2 žlici sladkorja
100 gramov masla
300 ml sladke smetane
1 žlica želatine fix (opcijsko)
2 žlici sladkorja v prahu

Postopek:

Natisni

Puding skuhamo. Kuhanemu vmešamo sladkor in maslo. Pokrijemo s folijo za živila in ohladimo.

Sladko smetano stepamo do mehkega. Vmešamo ji želatino fix in mešamo nadaljnjo minuto. Vmešamo še sladkor v prahu. Puding jn smetano zmešamo skupaj v enotno kremo in položimo v hladilnik za čas priprave krofov.

Poskrbimo da so vse sestavine za krofe sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.

Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.

Testo gnetemo 15-20 minut. Nato pa ga pustimo vzhajati 1 uro.

Po tem času testo razdelimo na polovico in iz vsake polovice režemo stran testo, ki tehta nekje med 50-60 gramov – sama sem se odločila za manjše ker so zelo nasitni. Velikost je odvisna od željene velikosti končnih krofov. Predstavljajte si da bo končni krof po vzhajanju in cvrtju približno še enkrat večji. Če želite zelo velike krofe potem tehtajte 80-90 gramov.

Koščke testa oblikujemo v kroglico. Oblikovane krofe pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo do nižjo temperaturo (4/9), saj je zelo pomembno da se krofi cvrejo počasi – tako bodo pečeni in ne surovi na sredini. Če imate termometer ali cvrtnik olje segrejte na temperaturo 155-160 stopinj.

Ko je olje segreto, mu dodamo krofe z zgornjim slojem navzdol. Krofi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Pokrijete jih s pokrovko in pustite, da se cvrejo 5 minut, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete, ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih na prvi strani.

Temperatura olja mora biti med 155-160 stopinj, kar je veliko bolj preprosto uravnavati s Cvrtnikom TEFAL, ki sam skrbi za to, da je temperatura ves čas ista.

Krofe ohladimo. Vmes stopimo čokolado, ki ji vmešamo kokosovo olje.

Krofe nadevamo s kremo, nato pa potopimo v čokolado in povaljamo po kokosu. Počakamo da se čokolada strdi in postrežemo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Žontar Kristanc (@ana.zontar)

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[elfsight_instagram_feed id="1"]