Anina kuhinja

Brezmesni indijski biryani z melancani in papriko

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 30-40 minut

Količina: 4 osebe

Sestavine:

Sestavine za omako:
3 žlice sončničnega olja
2 čajni žlički kumine v yrnu
1 kapljica Aromatrip bio eteričnega olja lovorjevega lista – ali 1 lovorjev list
2 kapljici Aromatrip bio eteričnega olja nageljnovih žbic – ali štiri žbice
4 kardamom semena
3 zrna črnega popra
1 cimetova palčka

3-4 manjši koščki svežega ingverja
1 rdeča čebula
3 stroki česna
1 svež paradižnik ali pest češnjevih paradižnikov

1 čajna žlička mletega koriandra
1 čajna žlička sladke mlete paprike
1/2 čajne žličke kurkume

Sestavine za melancane/papriko z marinado:
1 večji melancan
1 večja rumena ali zelena paprika
6 žlic jogurta
1/3 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke kurkume in sladke paprike
1/4 čajne žličke čilija v prahu – po okusu

Ostale sestavine:
1150 gramov basmati riža
50 ml jogurta
sol po okusu
čili po okusu
1 paketek žafrana
1 kuhano jajce na porcijo
nekaj rezin sveže rdeče čebule na porcijo

Postopek:

Natisni

Melancan in papriko narežemo na večje koščke. Zmešamo ju z vsemi sestavinami za marinado. Položimo v hladilnik za 30-60 minut – lahko tudi dalj, če imamo čas.

Rdečo čebulo narežemo na drobno. Paradižnik tudi.

V ponev dodamo olje in dodamo kumino, cimet, kardamom in poper. Pražimo na srednji temperaturi nekaj minut da zadišijo. Takrat dodamo čebulo in eterična olja.

Posolimo in pražimo da se spusti in malo zapeče. Takrat primešamo ingver in nariban svež česen. Ko zadišita dodamo paradižnik. Pražimo nekaj minutk da se spusti. Odstranimo ingver. Vmešamo marinirane melancane in papriko. Dodamo mleti koriander, sladko papriko in kurkumo. Premešamo in pokrijemo ter na manjši temperaturi kuhamo nekih 15 minut.

Riž v soljenem kropu skuhamo na zob. Torej kuhamo ga nekih 10 minut. Takšnega odcedimo in prelijemo s hladno vodo.

Biryani omaki dodamo jogurt, premešamo, po okusu solimo in dodamo čili, nato pa čez razporedimo riž. Pokrijemo in kuhamo na nizkem ognju nekih dodatnih 10 minut da se riž do konca skuha.

Vmes trdo skuhamo jajca. V malce tople vode namočimo žafran.

Čez kuhan riž prelijemo žafran in le nekajkrat premešamo riž z omako da ponekod riž ostane bel.

Serviramo z jajcem in svežo čebulo.

Brezmesni indijski Biryani z melancani in papriko sem pripravljala z Aromatrip eteričnim oljem lovorjevega lista in eteričnega olja nageljnovih žbic, ki sta esenca/izvleček/koncentrat ekološko pridelane rastline. Olji sta tako primerni za uporabo v aromaterapiji, za aromo v kozmetiki in v kulinariki in je izdelano v Sloveniji iz najbolj kvalitetnih surovin.

Poleg omenjenih eteričnih olj najdete tudi kar nekaj drugih v Aromatrip spletni trgovini.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.