Anina kuhinja

Bela brezmesna musaka z melancani

Čas priprave: 25-30 minut

Čas kuhanja: 45 minut

Količina: za 4-5 oseb

Sestavine:

5 srednje velikih krompirjev
1 večji melancan ali dva manjša
1 polna žlica masla iz Zlata ptička
1 zvrhana žlica moke iz Zlata ptička
700 ml mleka
ščepec muškatnega oreščka in belega popra
3 žlice naribanega parmezana
1/4 čajne žličke česna v prahu ali nariban strok svežega
1/2 čajne žličke soli – oziroma po okusu
3 pesti naribanega topljivega sira (mocarela, gavda, edamec)
250 gramov kisle smetane iz Zlata ptička
2 jajci iz Zlata ptička

Postopek:

Natisni

Krompir olupimo in naribamo na rezine debeline 3-4 mm. Kuhamo ga v soljenem kropu 10 minut, nato odcedimo.

Melancan narežemo na rezine debeline 3-4 mm in vsako rezino dobro posolimo. Pustimo stati 10-30 minut, da spusti vodo, nato pa na pomaščeni ponvi pražimo da se lepo zapečejo in omehčajo. Med peko lahko večkrat prilijemo malce vode, da se lepše omehčajo.

V kozici stopimo maslo in na njem popečemo moko, da se lepo speni. Takrat zalijemo z mlekom in dobro mešamo z metlico. Dodamo sol, muškatni orešček in poper. Na srednji temperaturi mešamo, da se bešamel lepo zgosti. Ko je gost, ga odstavimo in mu vmešamo parmezan in česen. Po okusu dosolimo.

V posodi z metlico zmešamo kislo smetano, jajca in 1/3 čajne žličke soli.

V pekač po delih nadevamo kuhane rezine krompirja, melancanov in bešamela + malo naribanega sira, dokler nam ne zmanjka sestavin. Slabo tretjino sira prihranimo za vrh.

Na koncu čez vse prelijemo zmes iz jajc in kisle smetane. Čezenj potresemo preostali nariban sir.

Pečemo v segreti pečici na 180 stopinjah 45 minut, da se vrh lepo zlato rjavo obarva.

Če želite da se lepše reže, predlagam da musako malo ohladite.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.