Sestavine:
Sestavine za bananin kruh:
115 gramov masla
130 gramov sladkorja
20 gramov vanilijevega sladkorja
2-3 kapljici Aromatrip bio eteričnega olja limone
1-2 kapljici Aromatrip bio eteričnega olja nageljnovih žbic
3 manjša jajca
190 gramov moke
5 gramov sode bikarbone
1/3 čajne žličke soli
115 gramov kisle smetane
100 gramov čokoladnih kapljic ali zdrobljene jedilne čokolade
2-3 srednje velike zrele banane
Sestavine za nadev:
150 gramov mascarpone sira
limonin sok 1/2 limone
1-2 kapljici Aromatrip bio eteričnega olja limone
limonina lupinica polovice bio limone
50-70 ml sladke smetane za stepanje – do primerne gostote
2 žlici sladkorja v prahu – ali zvrhano žlico medu
+
grobo narezani orehi za okras
Postopek:
NatisniV posodi penasto umešamo maslo pri sobni temperaturi, sladkor in vanilijev sladkor. Ko so sestavine dobro povezane, z električnim mešalnikom vmešamo vanje vsako jajce posebej.
V manjši posodi zmešamo moko, sodo bikarbono in sol ter tako pripravljeno zmes postopoma vmešamo v zgoraj opisano jajčno-masleno maso.
Nazadnje dodamo še kislo smetano, čokolado in na drobno narezane banane.
Vsebino prelijemo v dobro namaščen pekač, ki ga pred tem lahko obložimo s papirjem za peko.
Testo pečemo pri 180°C 60 minut oziroma toliko časa, dokler iz kruha ne izvlečemo čistega zobotrebca, če ga zapičimo vanj.
Pečen kruh pustimo v pekaču vsaj deset minut, da se malo ohladi, nato pa ga vzamemo ven in popolnoma ohladimo.
V posodi zmešamo vse sestavine za premaz in kruh premažemo. Po vrhu potresemo orehe. Postrežemo.
Bananin kruh sem pripravljala z Aromatrip eteričnim olji limone in nageljnovih žbic/klinčkov, ki so esenca/izvleček/koncentrat ekološko pridelane rastline. Olji sta tako primerni za uporabo v aromaterapiji, za aroma kozmetiko in v kulinariki in je izdelano v Sloveniji iz najbolj kvalitetnih surovin.
Poleg omenjenih eteričnih olj najdete tudi kar nekaj drugih v Aromatrip spletni trgovini.