ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
Za 8 oseb.
SESTAVINE:
– 1/2 kg navadne moke
– 1/2 kg ajdove moke
– 1,5 l vode
– približno 2 čajni žlički soli
– 5-6 polnih žlic ocvirkov
– 5-6 polnih žlic ocvirkov
OPIS PRIPRAVE:
Najprej v večji posodi zavremo soljeno vodo. Ko zavre, posodo odmaknjemo iz vroče plošče in nanjo počasi stresemo zmešano moko ( ajdovo in navadno moko zmešano skupaj ), tako da moka plava na vodi.
Ob rob posode, skozi moko do zavrete vode, z vilicami zvrtamo 4-5 lukenj, ki jih lepo razporedimo v krogu posode.
Vse to potem kuhamo pol ure. Nato vodo odlijemo v manjšo posodo.
Vodo nato postopoma vmešavamo v moko, ki je ostala v primarni posodi, dokler ne dobimo zaželjene gostote žgancev.
Priporočam da najprej vlijete polovico vode in dobro premešate, ter šele nato dodate še vodo, če mislite da je potrebna, saj če boste takoj zlili vso vodo, zna namesto žgancev nastati pašteta.
V manjši posodi popečete ocvirke in jih vmešate v žgance.
Veselo kuhanje in DOBER TEK!
Večkrat na jedilniku,pa tudi krompirjevi žganci,politi z zaseko in k.smetano.Rada brskam po tvojem kulinaričnem blogu.Poln dobrih receptov!
lp
Za dodano kislo smetano k žgancem pa tudi še nisem slišala. Vsak dan se naučim nekaj novega. Jelka, hvala za novo idejo. 🙂
Sem vesela da ti blog pride prav. :))
Lep pozdravček,
Ana