Sestavine:
- 300 g ajdove moke
- 300 g navadne moke
- 700 ml vode
- 1 zvrhana čž soli
- 10 rezin tanke pancete (lahko nadomestite z ocvirki ali izključite)
Postopek:
Natisni- Najprej v večji posodi zavremo soljeno vodo. Ko zavre, posodo odmaknjemo iz vroče plošče in nanjo počasi stresemo zmešano moko ( ajdovo in navadno moko zmešano skupaj ), tako da moka plava na vodi.
- Ob rob posode, skozi moko do zavrete vode, z vilicami zvrtamo 4-5 lukenj, ki jih lepo razporedimo v krogu posode.
- Vse to potem kuhamo slabe pol ure. Nato vodo odlijemo v manjšo posodo.
- Med kuhanjem žgancev pripravimo panceto. Na srednji do višji temperaturo jo hrustljavo zapečemo in odložimo na papirnate brisačke, da bodo vpile odvečno maščobo. Ko se bopanceta ohladila, se bo tudi očvrstila.
- Vodo postopoma mešamo v moko, ki je ostala v primarni posodi, dokler ne dobimo zaželjene gostote žgancev.
- Priporočam da najprej vlijete slabo tretjino vode in dobro premešate, ter šele nato dodate še vodo, če mislite da je potrebna, saj če boste takoj zlili vso vodo, zna namesto žgancev nastati en velik poc. 😉
- Čez žgance nadrobimo hrustljavo panceto.
Super recept smo ga preiskusili danes.