Anina kuhinja

Novi izvidi – slabokrvnost

Novi izvidi – slabokrvnost

Dober mesec nazaj sva z Liamom prvič oddala kri in kot sem že pisala tukaj, so izvidi pokazali nižje vrednosti hemoglobina in železa. Ker se je Liam dolgo samo dojil in je pozno začel z gosto hrano, sva imela testni mesec, da bi vrednosti s prehrano spravila v red.

Celotni mesec sva pridno jedla po 3-4 obroke na dan. Pet obrokov na teden je vsebovalo meso (telečje, goveje, piščančje), 1-2x tedensko sva vključila ribo in dvakrat tedensko jajce. Poleg tega sva redno jedla brokoli, špinačo in vso ostalo sploh zeleno zelenjavo. Kljub temu, da še vedno ni prevelik ljubitelj sladkega, sva občasno vključila tudi suho sadje in zelo občasno sveže sadje.

Bila sem prepričana, da bodo vrednosti boljše, če ne celo odlične. Kljub temu, me je bilo novih izvidov kar malo strah. Veliko mamic mi je namreč pisalo, da s prehrano pri malčkih niso uspele popraviti vrednosti in strah me je bilo, da tudi pri nas ne bo šlo.

Tako sva ponovno oddala kri in izvedela, da se je njegova vrednost hemoglobina še znižala in to na 89. Kar je že kar zares nizko. Resda je dragi v otroštvu zelo dolgo bil slabokrven in pediatrinja sumi, da je mogoče to povezano s tem. Po drugi strani sem udarila resno debato z bratom, ki je prav tako splošni zdravnik in prišla do dejstev, da včasih traja nekaj mesecev, da se zaloge železa in kri popravita s prehrano. Prav tako nisem vedela, da sveža špinača nase veže določena hranila in železo — mi pa smo svežo špinačo uživali vsaj enkrat dnevno ali na dva dni, ker je bila domača. Seveda smo zaradi nizkih vrednosti pristali na sirupu, ki ga moramo jemati dva do tri mesece. Ponoven pregled krvi imava čez en mesec.

Priznam, da mi je šlo kar na jok, ko sem slišala, da so se vrednosti poslabšale. Ne morem si pomagati, da ne bi krivila sebe. Bi morala bolj vztrajati z gosto hrano, čeprav je tako dolgo ni želel jesti? Je to mogoče posledica nosečniške sladkorne? 🙁 Kakorkoli, še vedno se bom trudila s prehrano popravljati vrednosti. Nekaj zalog mu bo gotovo ustvaril tudi sirup. Upam, zares upam, da bo čez mesec dni bolje.

Sem pa razmišljala, da bi mu začela dodajati tudi pesin sirup. Veliko mamic mi je pisalo o njem. Pozna katera kaj več informacij o njem?

Pa seveda mi bodo v tolažbo vaše izkušnje z malčki, ki so imeli nizke vrednosti hemoglobina. So se te s časom popravile?

Komentarji

  1. Pri nasem je bilo isto in smo pristali na sirupu. Bi samo opozorila, da ta sirup zelo zapira in se tudi po koncu jemanja zaprtost ni popravila, zato smo potem pristali na pediatriji zaradi hude zaprtosti in tezav -potrebovali smo leto in pol, da smo zadevo resili. Tako da je potrebno paziti tudi na to.

  2. Pozdravljeni! Sicer malo pozen komentar, ampak upam, da vam vseeno pride prav.
    Na vasem mestu bi najprej zamenjala Fe (III) sirup za Aktiferrin Fe (II) kapljice. Le-te so v 2-valentni obliki in se lazje absorbirajo iz crevesja. Vedno popladniti se z C vit, ki se poveca absorbcijo. Mislim, da jih imajo pri nas samo v eni KR lekarni, ker pa ze greste v AT jih pa lahko kupite tam. Mi smo iz MB in smo jih hodili kupivat v Lipnico. Tudi mi smo imeli enega slabokrvneza (najnizji Hb je imel 83), rojenega v 34 tednu, ki je z gosto hrano zacel sele pri 8,5 mesecih. S hrano tako nizega Hb ne uspes spravit v red, smo pa kar dobro leto jedli Aktiferrin kapljice (zaceli pri 9ih mes), potem pa smo (seveda tudi s pomocjo hrane) Hb spravili v red. Zdaj je star 5 let in ze zeeellllooo dolgo ni bil slabokrven (tudi ob boleznih ne).
    Upam, da sem vam kaj pomagala. Lp

Komentarja ni mogoče oddati.