Anina kuhinja

Moj morfološki pregled

Moj morfološki pregled

V nosečnosti sta dva res pomembna pregleda. Prvi je nuhalni pregled in drugi morfologija ploda. Več o nuhalnem pregledu si lahko preberete tukaj. Več o samem morfološkem pregledu pa tukaj. Ker je moj nuhalni pregled potekal pod pričakovanji in mi je po domače nagnal strah v kosti, se nisem prav nič veselila tega drugega najbolj pomembnega.

S čudnim občutkom sem se tako z dragim odpravila na pregled najprej k moji osebni ginekologinji. Pregled sva imela nastavljen v koncu 22. tedna nosečnosti. Ponavadi zafrknem že takoj zjutraj in avtomatično šibam lulat in potem čakava sto let, da lahko oddam urin. Tokrat nisem spala preveč dobro in sem bila v polni pripravljenosti, da pregled čimpreje opravim. Tako sem takoj oddala urin, nato pa je sledil pregled. Končno sem na obrazu moje ginekologinje videla nasmeške in dobro voljo. Vedela sem, da je vse ok. S Kristijanom sva bila nad malčkom navdušena. Prav res se ge ja dobro videlo in dobila sva prelepo slikico. Ves čas je razkazoval svojega lulčka, tako sva kljub temu da je že Nifty potrdil spol, vedela da bova zagotovo dobila fantka. Vbistvu sem se na dejstvo, da bom imela dva lupka tako psihično pripravila, da bi bila kar malo razočarana, če bi ugotovila da bom dobila punčko.

Po uspešnem pregledu sem končno zadihala. Ne vem zakaj sem bila tako negotova, ampak kar nekako sem imela v ozadju ves čas do morfologije, tak čuden občutek.

V 23. tednu sva bila najavljena na ponovnem morfološkem pregledu v diagnostičnem centru Strah v Domžalah. Nanj sem se prijavila že takoj po tem, ko sem tam opravila nuhalni pregled in čeprav v ozadju nisem imela občutka, da bom izvedela kaj več kot pri moji osebni ginekologinji, sem seveda na pregled šla.

Bila sem prav res presenečena, kako drugače je pregled potekal. Oziroma da se popravim – v kakšne detajle je pregled potekal. Specialistka Darija Strah je pregledala čisto vsak kotiček mojega malčka in presenetilo me je kako malo se preveri pri osebnih ginekologih. Končno sem ugotovila, zakaj je pomembno, da se odpraviš na morfologijo tudi k specialistu. Razlog ni le v tem, da imajo boljše ultrazvoke in malčka bolje vidimo, in imamo srečo da odtise za vedno lahko shranimo na cd. Bistveno je, da se malčka res temeljito pregleda in za takšen pregled je potrebno veliko znanja in zelo dobra tehnologija. Od tam sem odšla cvetoča kot rožica, saj sem se še dodatno pomirila. Seveda sem s seboj odnesla popolno sliko obrazka in cd. Mimogrede, po sliki sodeč bo imel mali poteze naše babice. 🙂 Prav vem, da bo pravi mali lepotec. 🙂 Saj vem, zdaj že pretiravam, ampak res se ga tako zelo veselim.

Ker sem bila nad pregledom pri specialistki Strah navdušena, sem se prijavila k njej tudi na naslednji pregled v 30.tednu, ki temelji na pregledu razvoja rasti. Iskreno, že komaj čakam in v ozadju ni nobenega slabega občutka. 🙂

2016-03-31 10.58.09
Slikali sva se z mojo novo knjigico, ki jo najdete tukaj.

Kako pa so potekali vaši morfološki pregledi?

Topel pozdravček,
Ana

Komentarji

 1. Draga Ana,
  žal nimam tako prijetne izkušnje z Dr. Strahovo kot ti.
  Ob prvi nosečnosti sem se namreč k njej napotila na pregled za nuhalno svetlino. Predvsem sem se odločila zanjo ker je na tem področju velika specialistka, drugo pa ker so mi Domžale blizu. 🙂
  Res je, da sem že celo življenje močnejše postave in v prvi nosečnosti sem se še nekoliko zredila. Ko sem prišla na pregled, sem se usedla v čakalnico in čakala. Kmalu je Dr. Strahova ven pospremila par, ki je očitno opravil pregled. Bila je zelo prijazna z njima in ju je prijazno pospremila do vrat. Potem sem bila na vrsti jaz. No, najprej sem morala počakati, da je opravila zasebni telefonski klic, potem se je vrnila in me povabila v ordinacijo. Prva stvar, ki mi jo je rekla je bila ta, da sem tako debela, da se verjetno ne bo nič videlo. Še danes mi je žal, da tisti trenutek nisem vstala in zapustila ordinacije. Ne zanam opusati kako sem se takrat počutila. Grozno! Vse kar mi je še namenila so bile naslednje besede: ” uredu je. Lahko se oblečete.” To je bilo vse. Nisem dobila ene slike UZ, samo zapis rezultata v materinsko knjižico. Zame je to eden najslabših spominov na prvo nosečnost in žal je ne morem pozabiti. V drugi nosečnosti sem se odločila pregled opraviti v Zdravstvenem centru Dravlje. Bila sem lepo sprejeta, zdravnica me je temeljito pregledala. Ne samo nuhalno svetlino, pač pa vse dele pri plodu. Vse je obrazložila. Na koncu sem dobila mapo z vsemi izmerami in rezultati ter slike UZ. Pravo nasptotje v primerjavi z Dr. Strahovo. Dama žal zanjo nimama dobrega mnenja.

  1. Ojoj, Maja to je pa res neprijetna izkušnja. :/ Mi je kar hudo zate.
   Sama tudi nikoli nisem bila suha. Pa kaj če imamo kakšen kilogram več. To vsekakor ne bi smelo vplivati na vedenje ostalih do nas. Vbistvu je to popolnoma nesprejemljivo. Veliko več šteje zdrava pamet in pozitivno/prijazno razmišljanje vedenje do okolice, kot pa velikost naše seksi riti. 😉 Vse smo lepe takšne kot smo. Zakaj bi bilo lepo samo tisto kar je suho. Obline so seksi! 😉

Komentarja ni mogoče oddati.