Anina kuhinja

Morfologija ploda v nosečnosti

Morfologija ploda v nosečnosti

Morfologija ploda je drugi najpomembnejši pregled v času nosečnosti. Prvi je ponavadi merjenje nuhalne svetline. Njen namen je preveriti, kakšne so možnosti, da bi imel plod kromosomske ali druge nepravilnosti.

Pregled morfologije ploda pa je ultrazvočni pregled, ki ga nosečnice opravimo med 20. in 24. tednom. Pri pregledu se pregledajo organi ploda. Ginekologi natančno pregledajo: možgane, obraz, srce, hrbtenico, želodec, trebušno steno, ledvičke, sečni mehur, okončine, posteljico in popkovnico. Anatomijo ploda se pregleduje z namenom, da bi potrdili plodov normalni razvoj.

Regular-Check-Up

Z morfološkim pregledom lahko ginekologi ugotovijo večino resnih organskih napak pri plodu, vendar ni mogoče ugotoviti vseh. Dobra vidljivost ultrazvočne slike je predpogoj, da pregled morfologije ploda opravljen kvalitetno. Vidljivost je odvisna od več dejavnikov: položaja ploda, količine plodovnice, debeline trebušne stene nosečnice, položaja posteljice, zmogljivosti ultrazvočnega aparata.

Poleg tega starši na tem pregledu prvič res dobro vidimo našega malega navihanca/navihanko, saj naj bi bil v tem času velik že nekje 25 cm. Kar je veliko, kajne. 🙂 Velikokrat pa je v teh tednih dobro viden tudi predel s spolovili, in ginekologi že lažje napovejo spol. Seveda pa nujno. Lahko bo vaš plodek mednožje skrival in boste na to morali še malo počakati. Pri mojem prvorojencu Timonu na morfološkem pregledu ni bilo mogoče oceniti spola, tako sva z dragim za spol izvedela šele v 30.tednu nosečnosti.

gender1