Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana med 28.6. in 14.7. v dostavo predana 15.7.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Kolikokrat dojiti novorojenčka

Kolikokrat dojiti novorojenčka

Glede pogostosti dojenja je kar nekaj razprav. Nekateri zagovarjajo, da dojenčka dojiš po urniku, torej na dve do tri ure. Drugo zagovarjajo, da je najbolje otroka pristaviti, ko po njegovih znakih meniš, da je lačen. Če je to vsako uro, potem je to vsako uro.

Pri nas smo sprobavali oboje. Najprej po urniku, pa se mali ni dovolj redil. Težava je bila, ker je na eni strani jedel po 30 minut in na koncu zaspal. Moral bi jesti na obeh straneh, pa do druge strani večinoma nismo prišli.Potem pa sem se odločila, da poskusimo neko srednjo pot. Poskusila sem držati približno dve uri razmika med podoji. Kljub temu sem bila pozorna na njegove znake. Če so bili znaki jasni, smo jedli tudi vmes.

Majhni dojenčki imajo zanimiv način, kako pokažejo, da bi še jedli.

 • premikajo glavico iz ene strani na drugo
 • odpirajo usta in cmokajo
 • roko dajejo k ustom ali v usta
 • drgnejo se ob vaš obraz, roko, vrat, prsi
 • iztegujejo jezik
 • usta obračajo proti vašim prsim

Če vse njegove znake zamudite, je naslednji njihov korak ponavadi jok. Toda, poskusite mu ustreči preden postane preveč obupan.

Na začetku resda dojenje na dve-tri ure ali še pogosteje pobere večino dneva, saj so dojenčki še nespretni in počasni pri hranjenju, ter za obrok potrebujejo veliko časa. Vendar ne skrbite. Tako je le prve mesece, potem pa postanejo pravi umetniki. Naš Timon sprazni dojko in se naje v pičlih 2-3 minutah.

Urnik hranjenja se tako s starostjo ne spremeni. Kljub temu, da je malček star 4-5-6 mesecev ali več, še vedno potrebuje obrok na približno tri ure. Vendar bodo v teh mesecih podoji veliko hitrejši in vam praktično ne bodo vzeli veliko časa. Sploh pa boste takrat počasi že začeli z uvajanje goste hrane in bo sčasoma podojev vedno manj.

iStock_000008954862Small-300x199

 

Komentarji

 1. Čeprav sem planirala, da se bomo dojili po potrebi, smo se zelo hitro začeli držati urnika, ker se hčerka (kot sem že omenila) ni hotela dojiti budna. Tako sem po urah vedela, kdaj jo moram dati spat, da jo lahko podojim in bohnedaj, da je kdo prišel na obisk ravno ob nepravem času ali nas je kdo zbudil, ker potem nismo jedli do naslednjega spanja. Razen prvih dveh tednov po rojstvu (ko sem dojila vsako uro in pol, ker je nekako tako postala hčerka lačna), sem kasneje dojila na 2 uri in pol in to kar nekje do 7 meseca.

  S količino mleka in dojenjem nismo imeli nikoli težav, zato se je za nas urnik k sreči kar dobro obnesel. Zdaj, pri skoraj 9 mesecih hčerka jé na 3-4 ure čez dan, ponoči pa se že skoraj dva meseca ne doji več. Tako jo podojim ob 9 ali 10 zvečer, ter nato okrog 5 zjutraj (pri nas hodimo zgodaj spat in zgodaj vstajamo 🙂 ).

  1. Anja, čez dan se še vedno toliko dojita? Pri nas čez dan dojim maksimalno enkrat (razen zadnje dni ko je bolan, in najraje je pri meni). No, ponoči pa je pri nas druga zgodba. Zadnje tedne (sumim zobke in vneta ušeska) smo ponoči jedli non stop. Čeprav praktično po drugem dojenju mleka ni bilo več. Mislim, da niti ni šlo toliko za hranjenje kot pa parv za tolažbo.

   1. Ne, sem malo nejasno napisala. Na 3 do 4 ure jé vse obroke, torej tudi obroke goste hrane. Nekako takole je urnik: zajtrk ob 5h (dojenje), malica ob 10 (dojenje), kosilo ob 1 (gosta hrana), malica ob 4 (gosta hrana), večerja ob 7 (gosta hrana), dojenje med 9 in 10. Načeloma torej na 3 ure, s tem da včasih malo potegnemo, posebno ko nas ni doma. Zjutraj dojim, ko vstanem (okrog 5h) in hčerka spi dalje še do 9h, malico zato je šele 5 ur po predhodnjem obroku, ker prej itak spi in ne porabi veliko.

    Če se zdaj pogosteje dojita boš spet dobila več mleka, ne skrbi. In res gre verjetno predvsem za tolažbo, tako da te sploh ne rabi skrbet, da bo Timon lačen.

    1. Anja, smem še vprašati kakšne količine poje vaša malčica? Jaz ravno ugotavljam, da naš Timon čez dan poje premalo. :/ Mogoče, imamo tudi za to non stop dojenje čez noč. No, dojenje po narekovaji, ker sama mleka nimam več veliko, saj čez dan ne je več pri meni.

     1. Po pravici povedano niti ne vem, ker nikoli ne tehtam. Navadno naredim preveč in potem poje, kolikor poje – pustim, da mi sama pokaže, da je sita. Približno ti pa lahko povem: navadno poje po 2-3 srednje velike krompirje oz. 4 žlice žita (surovega, potem se seveda razširi), za .5 oz. 0.75 “odraslega” zrezka mesa oz. ribe, en rumenjak, eno jabolko/banano, zelenjave pa skoraj toliko, kot je poje njen oče. Jaz je pojem več, ker jo imam pač rada 😉 Upam, da sem ti vsaj približno pomagala 🙂

     2. Tudi sama, ne uporabljam več meric. Sem se odločila, da se ne bom več obremenjevala s količinami. Mu večkrat čez dan ponudim malico in ob določenih urah ima tri obroke (zajtrk, kosilo, večerjo). Poje toliko kolikor mu paše.

      Hvala ti za tvoj izčrpen odgovor. 🙂

Komentarja ni mogoče oddati.