Anina kuhinja

Ko ugotoviš, da so tvoje težave digitalni stres

Ko ugotoviš, da so tvoje težave digitalni stres

Moja letošnja zaobljuba je samo ena. Najti pravo ravnovesje v življenju in se naučiti sprostiti, odklopiti možgane. Velikokrat imam polno glavo tisoč in ene informacije. Opažam da se zadnja leta odkar sem mama, težko odklopim od sveta. Včasih sem veliko brala, vsak film me je posrkal vase in mi je bil zanimiv… zdaj pa opažam, da za branje knjige sploh nisem dovolj skoncentrirana, saj moje misli ves čas odtavajo drugam. Pa k receptom, vsebinam, projektom, otrokom, gospodinjstvu… Nisem prebrala knjige že leta. No, lažem, prebrala sem eno v treh letih. S tem, da sem vmes že desetkrat pozabila kaj je bila vsebina. Pa še to je bilo že dve leti nazaj. Odkar je na svet prišel še Liam ne morem več brati knjig. Pa si želim, ampak preprosto ne gre. Da ne govorim o tem, da mora biti film ali serija z izjemno meni zanimivo tematiko, da se vživim, drugače vmes kar z glavo odtavam drugam in planiram druge stvari.

Najprej sem našla youtube meditacijo. To sem si vrtela na slušalkah, potem ko sem otrokoma že povedala pravljice in sem morala neke 30 minut ležati pri miru. Z namenom, da ne bom zaspala in šla še za 1-2 uri k dragemu, ponavadi vedno kaj poslušam. Prve tedne mi je meditacija še kar šla, potem pa sem spet z glavo med meditacijo odtavala drugam. Zadnji teden tako poslušam stand-up, ki me vmes fino nasmeje. 😀 Potem se trudim, da se ne tresem od smeha, da ne bi zbudila malčkov. 😀

Potem pa zadnjič berem članek o digitalnem stresu. Ste že slišali za to? Jaz ne. Citiram:

Digitalni stres je odziv na tehnologijo, ki je prežela vse sfere človekovega bivanja. Zaradi dostopnosti, ki je sad tehnološkega napredka, sodobni posameznik pada v stres, saj je neprestano dosegljiv in obremenjen z informacijami. Intimni prostor je začel izginjati in s tem tudi čas za počitek in umirjenost. Z neprenehnim pridobivanjem informacij, naši možgani nikoli ne počivajo, niti nimajo časa za razmislek in čiščenje, selekcioniranje podatkov. Vsa ta nenehna aktivnost v človeku povzroča napetost in nemirnost. Celotni članek lahko preberete tukaj.

Še kdo od vas opaža, da zadnje leta veliko časa preživi ob gledanju v ekrane. Računalniki, TV, ploščice in sploh telefoni, kjer lep čas na dan preživimo ob brskanju po socialnih medijih.

Jaz sem zadnjič poskusila povzeti moj dan in ugotovila, da vsaj 2-3 ure delam za računalnikom, vsaj 2 uri zvečer z dragim gledam televizijo, ko gredo otročki spat. Prav tako vsaj 1-2 uri preživim na socialnih medijih. Večina spada pod moje delo, pa vseeno je skupna številka velika. Pa sploh nisem imela občutka, da veliko časa preživim z gledanjem v različne ekrane. Kar malo me je streznilo. Opažam tudi, da sem postala odvisna od mojega telefona. Ves čas nekaj na njem delam in priznam, da opažam da imam težave biti ločena od njega.

Včeraj sva šla z dragim na Valentinovo večerjo, ki jo je organiziral Huawei in poanta je bila, da smo ob prihodu v restavracijo pustili telefon v košarici. In občutek, ko sem ga pustila tam, je bil stresen. Res. Zveni trapasto, ampak doma imam dva majhna malčka, ure so večerne, Liam je bolan (zadnje dni že veliko manj, ampak še vedno ni dober) in zdi se mi neodgovorono, da pustim otročke pri stari mami in nisem dosegljiva, če gre kaj narobe.

Med samo večerjo sem avtomatično nekajkrat želela pograbit telefon in nekaj pokazati dragemu, pa sem se zavedla da ga nimam. Občutek je bil čuden. In zdaj razmišljam kako zelo odvisna sem od mojega telefona. Ni mi všeč. Sploh mi ni všeč.

Sama sem sumila, da lahko dolgo gledanje v osvetljene ekrane vpliva na počutje in sploh na oči, ampak nisem vedela da lahko povzroča vse to —> Citiram ta članek tukaj. 

Najbolj pogosti problemi so bolečine v očeh, trzanje vek, suhe oči ter občutek peska in rezanja, ki je posledica naprezanja oči.

Večkrat zaznavamo, da se pacientom megli pred očmi, imajo dvojen vid, težke in utrujene oči ter glavobole in težave s spanjem.

Naštete simptome povzroča digitalni stres, ki je posledica dolgotrajne izpostavljenosti modri svetlobi, ki prihaja iz digitalnih medijev, kot so računalnik, tablica, pametni telefon, e-bralnik in televizija. Pri dolgotrajni uporabi digitalnih naprav, modra svetloba oči spravlja v stres, saj jim narekuje neprekinjeno aktivnost in razprtost. Zato oči mežikajo do 5x manj. Posledično se sušijo in so razdražene ter utrujene. Nemalokdaj oči tudi pordečijo in srbijo. Poleg težav z očmi pa digitalni stres vpliva ne celotno počutje telesa, prinaša občutek težke glave in moti tok spanja.

Zadala sem si cilj, da poskušam omejiti gledanje v ekrane. Se potrudim in raje zagrabim dober roman in preventivno poskrbim, da ko že buljim v ekran imam na sebi očala za to. Nisem vedela da to sploh obstaja, ampak ja – obstajajo očala, ki preprečijo vstop te modre svetlobe od ekranov do oči in posledično preprečijo vse te simptome naštete zgoraj. In zanje na rabiš imeti dioptrije. To so očala proti digitalnem stresu in ne zaradi slabega vida. No, če že imate dioptrijo (v primeru da imate eno dioptrijo- na daleč ali na blizu), potem se ta vključi v leče in s temi očali lahko gledate na blizu ali na daleč. V kolikor ste starejši od 45/50 let in imate lahko dioptrijo na blizu in na daleč, pa se ta očala prilagodijo. Tukaj za več informacij priporočam klic kar v Optiko Oblak kjer vam bodo znali več razložiti.

Tem očalom se reče očala za računalnik in so slovenska inovacija, reče se jim Optiss Blu in so izdelek Optike Oblak, oziroma bolj točno Dr Emila Oblaka, ki je priznam optometrist. Poleg tega pa so res v celoti slovenski produkt, saj so tudi sami okvirji in leče od slovenskih proizvajalcev in ne vem zakaj, ampak všeč mi je in ponosna sem, kako dobre inovacije smo sposobni v Sloveniji. Pa še usnjena torbica za očala je od slovenskega proizvajalca.

Mogoče ste že kje zasledili očala za računalnik ampak naj dodam, da smo testirali leče in večina jih prepušča modro svetlobo. Optiss Blu je dokazano ne – poglej desno sliko. Jaz po tem testu, ne bi zaupala kakšnim poceni nekje na spletu.

Jih kdo od vas že ima? No, sama jih bom testirala in se vam javim z rezultati čez kakšen mesec.

Za vse ki vas zanimajo, to niso očala, ki jih lahko naročite preko spleta, saj je pomembno, da so prilagojena vam in vašim očem. Zato priporočam, da kontaktirate Optiko Oblak, pa vas bodo oni usmerili naprej. Kontakt najdete tukaj.

Naj pa dodam še to, da sem za vas izprosila izjemen 25% popust z mojo kodo: KodaANA, s katero so celotna očala le 193,50€. Kodo ob željenem nakupu omenite in vam bodo upoštevali popust.

Naj se boj proti digitalnem stresu začne 😉

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.