Zadnje čase je moje življenje polno novih izkušenj. Neverjetno sem počaščena, ko prejemam razna povabila na zelo zanimive dogodke. Nič ni bolj zabavnega, kot nabirati nove izkušnje in spoznavati nove ljudi. No, v torek sem bila povabljena na rezidenco irskega veleposlanika na tradicionalni irski zajtrk. V torek, 17.3. je bil namreč znani irski praznik – Dan Svetega Patrika, ki je glavni zaveznik Irske. Na ta dan je tradicionalno, da se nosi kakšen zelen kos oblačila. Sama, sem iskala kakšno lepo zeleno oblekico, pa na žalost nisem našla nič primernega, tako sem se oblekla v rožnato in hvala bogu nisem bila edina, ki nisem bila oblečena v zeleno. 🙂
Seveda sem se na poti do rezidence morala zgubiti. Prav grozno je kako moja glava ne premore nikakršne orientacije. Kadarkoli se peljem v Ljubljano na kakšen dogodek, ki poteka nekje, kjer še nisem bila, se zgubim. 🙂 Hvala bogu ima Kristijan Ljubljano v malem prstu in mu vedno pred potjo ukažem, da more imeti telefon pri sebi, saj bom gotovo potrebovala njegove orientacijske sposobnosti. 🙂 Sem pa hvala bogu vsaj toliko pametna, da se odpravim malce prej, da vmes lahko pol ure vozim po nepravih mestih. 😀 Kakorkoli, po eni uri vožnje sem našla rezidenco, ki je bila mimogrede noro lepa, s fantastičnim razgledom in prelepim rustikalnim bazenom. 🙂
Seveda ob povabilu nisem niti pomislila na to, da bo celotna zadeva potekala v angleščini. Angleščina mi sicer ne dela pretiranih težav, ampak ko se angleško pogovarjaš dvakrat na leto, si seveda malce zarjavel. Kljub moji zarjaveli angleščini, smo prav luštno klepetali in vzdušje je bilo prav simpatično.
Pa seveda je tekla debata o hrani in vrtovih, tako da sem še zaradi tega toliko bolj uživala. Priznam, da sem se tradicionalnega irskega zajtrka veselila že cel teden prej. Sporočili so mi namreč, da bodo vse sestavine za zajtrk prispele direktno iz Irske in bodo tako res tiste prave. 🙂 No, lahko povem, da je bil zajtrk odličen. Miza je bila obložena s tradicionalnim irskim kruhom iz sode bikarbone (dobila recept – v kratkem sprobam in delim. 😉 ), njihovim kremastim soljenim maslom, marmeladami, in sveže iztisnjenim pomarančnim sokom. Potem pa je seveda prišla prava zadeva na mizo in sicer poln krožnik dobrot. Krožnik je bil obložen s klobasico, black pudding-om (nimam pojma kakšen je slovenski prevod), belo različico black pudinga, jajcem na oko, ocvrtimi češnjevimi paradižniki, popečenimi gobicami in slanino. Ja, to je bil en zelo kaloričen krožnik in uživala sem v vsaki kaloriji posebej. 🙂 Res je bilo odlično.
Reportaža zajtrka se je včeraj zjutraj predvajala v oddaji Dobro jutro in tako sem za povrhu zelo luštne izkušnje, in več kot slastnega zajtrka spoznala še Mojco Mavec, ki je zajtrk voditeljsko povezovala. Lahko rečem, da je v živo še bolj simpatična kot pred malimi ekrani. 🙂
Lahko povem, da sem se ob tej izkušnji popolnoma navdušila nad irsko kulinariko in tradicijo. Mislim, da bo naše naslednje večje potovanje, kar potovanje v prelepo zeleno Irsko. 🙂
Ste vi že kdaj bili na Irskem? Kaj vam je bilo najbolj všeč?
Živjo Ana 🙂
Irska je res prekrasna! Svetujem ti, da obiščeš Killarney National Park in tako imenovani “Ring of Kerry” ter Galway. Dublin je sam po sebi zanimiv ampak poln tujcev. Potovala sem sama in naredila krog po celi Irski (Dublin-Kilkenny-Cork-Killarney-Galway-Donegal-Malin head). Drugače pa so Irci tako gostoljuben in poseben narod. Ti res prirastejo k srcu 🙂 Mogoče ti bodo imena krajev v bodoče kaj pomagala pri načrtovanju poti, do takrat ti pa želim še več novih izkušenj in zapisov na tvojem blogu, ki ga z veseljem preberem, če imam le malo časa 🙂
Lp, Ana
Ana, najlepša hvala za tvoje predloge. Zagotovo mi bodo prišli prav če oziroma ko se bomo odločili, da si gremo pogledati zeleno Irsko. 😉
Vse najlepše želim,
pozdravček,
Ana
Joj Irska je res čudovita in upam, da mi kdaj uspe jo tudi v živo si ogledat 😀 Pa naglas severnih ircev mi je tok simpatičen, ker je zelo podoben škotskim.
Black pudding, bi pri nas lahko pomojem skoraj v krvavico prevedli (čebula, svinjska maščoba, ovseni kosmiči, kri). Sama sicer ne vem kakšnega okusa je ker niti krvavic ne želim rpobati me ime odbija 😀