Anina kuhinja

Čustveno nabit vikend, ciklosporin in norice

Čustveno nabit vikend, ciklosporin in norice

Za nami je nor teden in nisem bila prepričana ali je to tematika o kateri bi pisala tukaj. Toda z dragim sva se strinjala, da so to informacije in izkušnje, ki nekomu lahko pomagajo in zato jih prelivam na papir-oziroma v članek.

Naš prejšnji teden se je začel kot vsak. Timonu se je poznala sprememba v vedenju, bil je izjemno občutljiv in razdražen in iskreno nisem vedela kaj zares ga muči. Potem se mu je poslabšala koža in sklepala sem, da je to od cvetenja, ker smo prejšnje leto imeli potrjene alergije na pelode in trave. Stanje njegovih žarišč izpuščajev na dlaneh in prstih se je stopnjevalo in spanec je bil prvi, ki je šel po gobe. Srbečica je bila nevzdržna, kljub povijanju rok (sama mu dlani očistim in nanesem vlažilno kremo, mokro gazo ki hladi in povijem z opranimi povoji) in vsega skupaj je bilo spanja ravno nekje 3x po dobro uro na noč. Timonova stiska je bila nepredstavljivo boleča tudi zame kot mamo. Samo da sem zakinkala in ga nisem masirala/nežno praskala, hladila po povitih izpuščajih, je njegova srbečica postala nevzdržna in si je dlani/prste spraskal do krvi. Pa ne malo, ampak konkretno. Nisem še videla tako ranjenih rok odkar imamo alergije in para se mi srce, ko pomislim nanje.

Ker ima poškodovane roke že lep čas (slabo leto) in se mu ves čas prsti in zapestja vnemajo, smo en teden nazaj pričeli z mazanjem lokalnega antibiotika Garamycin. Mislim da ga ni dobro prenašal, saj ga je po mazanju nekaj dni začelo vse skupaj še bolj srbeti – srbečica naj bi bila tudi eden izmed možnih stranskih učinkov. Antibiotik sem tako nehala mazati in ker je stanje postalo nevzdržno smo se prijavili na nujen pregled pri našem alergologu. Tam smo vzeli bris in dobili navodila naj čakamo do ponedeljka na izvide in rane oskrbujemo le s fiziološko raztopino, gazami in povoji, saj je bila koža preveč vneta in razdražena za karkoli drugega.

Potem pa v soboto po telesu, rokah in obrazu izbruhnejo pikice. Sama kot laik, najprej pomislim na norice. Pikice so se hitro množile, mehurčke se ponavadi pričakuje naslednji dan, tako jih še ni bilo. Z dragim sva si oddahnila, saj sva končno vedela, da je za našim tednom nek razlog. Ker so alergije na pelode in trave izginile (o tem sem pisala tukaj v petek), sva sklepala, da je za njegovim razpoloženjem in poslabšanjem neka viroza. In norice so pasale v ta del. Poleg tega pa je bil dva tedna nazaj v stiku z bratrancem, ki je imel norice. Sicer sem mislila, da je imel Timon pri letu starosti že norice, ker je imel nekaj mehurčkov ampak je bilo tako nežno, da nisem bila prepričana, da so zares bile.

Potem pa sama kot mama, kakršna sem, brskam za informacijami glede noric, kako se neguje kožo in tako naprej, naletim ob 11h zvečer na odstavek na spletu:

“Vodene koze pa so lahko zelo nevarne tudi za dojenčke, mlajše od enega meseca, in za vse, ki imajo oslabljen imunski sistem. Otroci z vodenimi kozami lahko včasih dobijo tudi pljučnico ali pa pride do vnetja možganov.

Zelo težak potek pa imajo norice pri bolnikih z imunsko pomanjkljivostjo. Pri slednjih traja bolezen dlje časa, imajo višjo vročino, izpuščajev je zelo veliko, mehurčki se lahko združujejo v večje bule, lahko so napolnjeni s krvavo vsebino, pridružijo se lahko krvavitve v koži in nekroze, pri tretjini bolnikov pa so prizadeti tudi notranji organi.

Ekspresno sva malega spravila do dežurne, pa takoj z napotnico naprej na infekcijsko v Ljubljano, kjer smo se do 2 zjutraj odločali kaj narediti. Nihče še ni imel primera otroka na Ciklosporinu z noricami. Pa tudi nismo bili stoprocentno prepričani, da so norice. Ker ima Timon zaradi Ciklosporina oslabljen imunski sistem, naj bi virus noric imel prosto pot do organov in je lahko življensko ogrožujoč in slišati te besede je bilo nekaj najbolj strašnega. Vzeli so mu brise in preventivno smo začeli s terapijo zdravila Aciklovir, ki ga je prejel dorektno v žilo, za hitrejše učinkovanje. Zdravilo moraš namreč nujno dobiti v 24 urah od začetka simpotomov in nismo mogli čakati, da bodo v nedeljo dopoldan prišli nazaj pozitivni/negativni izvidi za norice. Ne bom pretiravala, če rečem da mi je ta vikend vzel 5 let življenja.

Dopoldne smo potem šli na nov odmerek in kasneje izvedeli da hvala bogu niso bile norice in prenehali smo z zdravilom. Če bi bile, bi ga morali hospitalizirati za deset dni in redno spremljati njegove ledvice zaradi jemanja obeh zdravil hkrati. Smo pa tudi naknadno izvedeli, da noric še ni prebolel.

Danes sem se slišala z alergologom in mi je razložil, da z njegovimi dozami Ciklosporina, njegov imunski sistem ni prav zares oslabljen do te mere, da bi lahko virus noric naredil škodo. Naknadno je obljubil, da preveri oslabljenost njegovega imunskega sistema. Vsekakor pravi, da naj se kolikor se le da noricam izogibamo, ne bo pa konec sveta če jih dobimo v času jemanja Ciklosporina. Škoda da teh informacij nisem našla na spletu, saj bi bila bistveno manj zaskrbljena, če bi to vedela.

Vseeno zdaj nisem prepričana ali naj Timona vzamem iz vrtca do konca junija. Julija in avgusta je vrtec tako ali tako zaprt. Trenutno kar dobro razsajajo norice in vseeno ne bi rada tvegala, da jih ravno zdaj dobi in naletimo potem na kakšne komplikacije. Vseeno pa vedno ostaja možnost, da jih iz vrtca prinese Liam.

Zdaj bo ta teden ostal doma, ker smo končno ugotovili, da je razlog za njegovimi pikicami bakterija. Naslednji teden pa so tako ali tako počitnice. Potem bom pa videla ali ga bom obdržala do konca poletja doma ali bo šel v vrtec… Kaj bi naredili vi? Bom vesela nasveta <3

Komentarji

  1. Ana pozdravljena,

    ne vem če si seznanjena, ampak obstaja tudi cepivo proti noricam. Tako lahko oba otročka zaščitiš. Vem pa da je to le kaplja v morje pri vseh virusih in bakterijah, ki pretijo nan naše malčke…pa vendar jim lahko vsaj to prihranimo.

Komentarja ni mogoče oddati.