Anina kuhinja

Ali res gledanje televizije negativno vpliva na malčke?

Ali res gledanje televizije negativno vpliva na malčke?

Prebrala sem cel kup člankov o tem kako zna biti gledanje televizije do otrokovih dveh let škodljivo. Iskreno nekaj argumentov se mi je zdelo zgrešenih, z nekaterimi pa bi se res lahko strinjala.

Mesec nazaj smo pri nas čez dan večkrat gledali televizijo. Otroški kanal in Mtv videospoti so bili moja skrajna sila, kadar sem imela nujne stvari za postoriti, pa mi Timon ni pustil minute časa. Televizija ga je vedno zamotila in sama sem v tem času lahko v miru opravila, kar je bilo treba. Potem sem začela brati vse te članke in se odločila da naredim preizkus. Zadnji mesec je tako pri nas televizija ugasnjena, rezultati so pa takšni.

Največji argument proti gledanju televizije je, da ovira otrokov govorni razvoj, saj se med gledanjem z njim nihče ne pogovarja. Otroci, ki veliko gledajo televizijo menda kasneje spregovorijo. No, pa saj se ne moremo celotni dan neprestano z njimi pogovarjati. Ali pač? No, kljub temu da zadnji mesec televizije pri nas ni, imam jaz vseeno isto dela in kadar nimam časa, se mora Timon pač sam malo zamotiti. Naš malček ima navado, da kadar se z njim nihče ne pogovarja, rad udari eno debato sam s sabo. Se mi pa zdi, da je popolnoma isto zgovoren danes, kot je bil mesec nazaj. Le da zdaj uporablja že več zlogov in se še bolj simpatično oglaša. 🙂

Pravijo tudi, da se otrok takrat ne razvija, saj bi se lahko med tem igral z igračkami ali z vami.  Tukaj se strinjam. Odkar ni televizije, se Timon tisti čas zamoti z igračkami in gotovo je to za njegov razvoj boljše kot gledati nepremično v televizijo.

Eden izmed argumentov je tudi, da otrok bolj nemirno spi, če se uspava ob televiziji. Vsekakor sem proti temu, da se otroka uspava pred televizijo. No, mogoče čez dan še nekako, za nočno spanje pa definitivno ne. Lahko pa povem, da sva z dragim po tihem upala, da bo ponoči lepše spal, ko smo nehali gledati televizijo. Nop – iz te moke ni bilo kruha. Kljub temu ne spimo. 🙂

Vsekakor je odločitev za ali proti gledanju televizije odvisna od posameznih staršev. Sama menim, da občasno gledanje televizije ne more škodovati. Pri nas smo se zdaj res navadili kar brez nje. Gotovo je tudi še lep čas prav veliko ne bomo prižigali. Če pa jo Timon malce pogleda pri moji stari mami, ali njegovih starih starših, kadar je v varstvu, pa se tudi ne sekiram. Mislim, da je pri vseh stvareh treba imeti neko zdravo mejo in tudi za gledanje televizije je tako.

Me pa iskreno zanima, kaj si vi mislite o tej tematiki? Pustite otrokom gledati televizijo ali ne? In če že, za koliko časa?

synopsis

Komentarji

 1. Ana, pri nas doma televizije sploh ni, zato te dileme nimam. Prav tako kot ti pa me sploh ne moti, če je televizija prižgana, ko je mala na obisku pri nonotih, posebno zato, ker je navadno na italijanskih postajah. Na tak način se je celotna moja generacija naučila govoriti italijansko še preden smo sploh stopili v šolo, medtem ko zdajšnji najstniki zaradi prodora kabelske televizije sploh ne znajo več italijansko; za dvojezično območje je to žalostno.

  Sem proti *dolgotrajnemu* in vsakdanjemu gledanju televizije, pa sploh ne iz razlogov, ki si jih omenila ti, temveč skoraj izključno zaradi pretirane izpostavljenosti oglaševanju, ki je za tako majhne otroke baje prav toksično – mogoče si boš želela še o tem kaj prebrati 😉 Kratkotrajno in občasno gledanje televizije pa je še koristno – v vato jih tudi ne smemo zavijati, ne? Kot praviš ti, nobena skrajnost ni dobra.

  Pa čimveč prespanih noči vam želim 🙂

  1. Anja, se strinjam da zna biti televizijsko oglaševanje zelo nedobrodošlo. No, pri tako malih še ne, ampak kmalu bodo dovolj stari. Še sama se dobro spomnim kako so na nas vplivale reklame, ko smo bili še mali. Vsi smo želeli tisto igračo ali čokolado … definitivno na ta vidik sploh nisem pomislila. Hvala, ker si ga omenila, gre v temeljit razmislek.

   Se pa strinjam da je TV lahko dober pomočnik pri tujih jezikih. Sama tudi iz tega vidika razmišljam da bi mu (ko bo starejši) večkrat dala za gledati angleške programe. Tako bi mu bilo mogoče pri učenju angleščine kasneje lažje.

   No, vsekakor sem pristaš da je vse dobro v normalnih mejah. 🙂

   Čimveč prespanih noči tudi vam. 😉 <3

Komentarja ni mogoče oddati.