AKCIJA! Pri nakupu dveh ali več kuharskih knjig ali priročnikov, prejmete kuharico Anina kuhinja: Zdravo in uravnoteženo GRATIS. Akcija velja le za fizično obliko knjig ter do 24.3.2024 oziroma do razprodaje zalog.

Anina kuhinja

Porova fritata z drobnjakom

Stepena jajca z drobnjakom, soljo, poprom in sladkorjem v posodi.
Narezan por in čebula. V ozadju nariban sir in parmezan v posodici.
Popečena zelenjava.
Popečena zelenjava levo. Desno stepena začinjena jajca.
Sestavine v ponvi.
Potresen sir čez ostale sestavine.
Fritata pripravljena za pečico.
Pečena fritata.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 30 minut

Za 3-4 osebe.

SESTAVINE:

– 6 jajc
– 1 večji por
– 1 srednje velika vijolična čebula
– 1 zravnana čajna žlička soli
– dober ščep popra
– 1 čajna žlička drobnjaka ( svežega ali posušenega )
– ščep sladkorja
– 4-5 žlic olja
– 1 velika pest naribanega mešanega sira
– 1-2 žlici parmezana

OPIS PRIPRAVE:

   Na manjše kocke narežemo čebulo. Pečico prestavimo na 200 stopinj. Nato operemo por, mu odstranimo grde sloje in ga razpolovimo. Razpolovljenega nato narežemo na kolobarje debeline približno 2-3 mm. V manjšo posodo zlijemo jajca, ter jih lepo stepemo. Nato jim dodamo drobnjak, sol, poper, sladkor, ter jih še enkrat zmešamo.
  V ponvi segrejemo na srednji do višji temperaturi ( recimo 7/9 ) 2 žlici olja in ji dodamo narezano čebulo. Čebulo pražimo kakšno minutko nato pa ji dodamo narezan por. Zelenjavo pražimo vse dokler od sebe ne spusti vode in postane lepo mehka – dobrih 5 minut. Nato zelenjavo stresemo v drugo posodo. Ponev očistimo in ji dodamo 3 žlice olja. Položimo jo na segreto ploščo na srednji temperaturi. Nato vanjo zlijemo stepena začinjena jajca. Čeznje z žlica lepo potresemo popečen por in čebulo – čimbolj sorazmerno. Čez vrh potresemo sir in parmezan, ter pustimo dobrih 5-7 minut čisto pri miru. Ko vidimo da je fritata pri krajeh lepo že zakrknila in da se je sir že malo stopil, ponev preložimo v segreto pečico. Pečemo jo slabih 15 minut oziroma dokler pri krajeh ponve vidimo da je fritata že malce rjavkasta in se ob tresenju ponve ne premika več.
   Močno priporočam da uporabljate teflonasto ponev, ki se lahko uporabi tudi v pečici ( vse ne gredo v pečico ker se jim lahko stopi ročaj, določene pa so namenjene tudi takšni vročini ). Jaz nisem uporabljala teflonaste, ker je nisem imela na razpolago, ter se je fritata tako nežno prijela na dno in sem se morala malce bolj potruditi da sem jo lepo odstranila iz ponve. S teflonasto ponvijo teh težav ne bi smeli imeti.
   Pečeno fritato nato razrežete na 4 trikotnike, ter jih odstranite s kakšno lopatico ( recimo za torte in peciva ).
   Zraven fritate postrežete popečen kruh. Če vam je kaj ostane si iz nje lahko pripravite sendvič ( uporabite jo namesto salame in sira ) za naslednji dan.

Dober tek!