Anina kuhinja

Volk sit, koza cela

Volk sit, koza cela

Ste že slišali za nov projekt Ekologov brez meja? Naj vam ga čisto na hitro predstavim. Bistvo projekta “Volk sit, koza cela” je, da se prepreči metanje hrane v smeti. Kot prava “Gorenjka”, že od nekdaj zelo pazim, da zavržem čim manj hrane, ki jo kupim ali pridelam. Do vsake posamezne sestavine gojim posebno spoštovanje in če se le da, poskusim izpolniti njen namen in jo uporabiti.

vskc_zavrzki

Sama menim, da velikokrat obstaja možnost, da se tudi sestavina, ki nam je malce ušla izpod nadzora, porabi. Recimo zelo zrele banane, ki se rade prehitro “postarajo”, so odlične v raznih pečenih dobrotah. Poleg tega lahko zelo zrelo sadje narežemo in zamrznemo, ter si v vročih dneh pripravimo sladoled ali pa preproste hladne mlečne napitke.

Na moji strani lahko najdete že dva recepta za prezrele banane:

Mlečni izdelki, kot so kisla smetana, rikota, skuta, jogurti, … so tudi malce čez rok odlična sestavina za peko, saj naredijo kruh ali pecivo veliko bolj rahlo in sočno.  Suh kruh je odličen za pripravo domačih drobtin ali kruhovih cmokov, ocvrtih rezin, kipnikov, polpetov in še in še bi lahko naštevala (seveda, tukaj izključujem izdelke, ki so že plesnivi – tukaj tudi pečica in tako visoka temperatura ne more več pomagati 🙂 ).

Kakorkoli, z največjim ponosom lahko povem, da sem bila zelo počaščena in vesela, ko so me Ekologi brez meja povabili, da bi bila ambasadorka njihovega super projekta. Vse lepo vabim, da si na njihovi strani volksitkozacela.si malce več preberete o tej super akciji. Projekt lahko podprete tudi tako, da všečkate njihovo Facebook stran.

Poleg tega vas prav tako vabim, da me obiščete na sejmu Narava-zdravje, kjer bom na njihovi stojnici 15.11. od 10-12 ure podpisovala mojo novo kuharico, v kateri prav tako lahko najdete, kar nekaj receptov namenjenim porabi “postaranih” sestavin. 😉

04_DietitianNutrition