Anina kuhinja

Vključevanje otrok v proces kuhanja

Vključevanje otrok v proces kuhanja

Že odkar sem prvič zanosila sem si želela, da bi na moje otroke prenesla mojo strast do hrane in kuhanja. Ne nujno v takem procentu kot to ljubezen doživljam sama, ampak vsaj v nekem manjšem kot je sodelovanje pri procesu. Pomembno mi je, da se moja otroka naučita samostojnosti na področju kuhanja – vsekakor sem prepričana, da bodo njune bodoče punce navdušene, če jim bosta znala kaj dobrega skuhati. 🙂 Večinoma je ta proces do nekaj mesecev nazaj bil bolj v stilu, da mi je Timon (pa zdaj tudi Liam) med pripravo hrane vse pojedel, njegov fokus je hitro zataval drugam. Zadnje čase pa Timon dejansko končno pokaže tudi željo da pripravlja, pomaga in dejansko kuha z mano. Najbrž ne rabim dodati, da se mi uresničujejo največje želje, saj obožujem deljenje moje ljubezni do kuhanja z mojim malčkom. In nočem pretiravati ampak lepo se vidi njegova koncentracija, pomembnost da jed izgleda lepo. Zadnjič naprimer ko sva skupaj delala pico in je mazal paradižnikovo omako do robov, je pojamral da je razočaran, ker mu na vseh koncih ni uspelo do robu, ampak je pomazal malo čez. Sem ga potolažila da so taki “spodrsljaji” v kuhanju dobrodošli in včasih so na koncu najbolj okusni – paradižnikova omaka na robu in zapečen sir recimo. 🙂

Danes sva skupaj ustvarjala pita kocke za jutrišnji sejem in lahko rečem, da je več kot polovico dela v samo pecivo vložil prav Timon. On je stresal, miksal, pritisnil testo ob dno, mazal marmelado, razporejal slive… in z največjim veseljem in neverjetno zbranostjo in ponosom, ko mu je uspelo nekaj narediti. Tako sem ponosna, da kar letim. 🙂

Liam je seveda zraven “mešal štrene” in jedel sestavine – ampak tako se je začelo tudi s Timonom. Logično da pri enem letu še nima takšne koncentracije in ne razume kaj dejansko počnemo. Pa upam, da bomo z leti vsi trije res ustvarjali umetnine v kuhinji. Prav predstavljam si. 🙂

Recept ki sva ga pripravljala danes najdete tukaj – Slivove mandljeve pita kocke z mascarpone smetano. Je popoln za zadnje slive – odlično pa deluje tudi, če namesto svežih sliv premažete na debelo domačo slivovo marmelado.

Vi vključujete v proces kuhanja svoje otroke ali ne?

IMG_6974