Zaradi kolektivnega dopusta bodo vsa naročila oddana ali plačana po 28.10.2024, v dostavo predana 8.11.2024. Hvala za razumevanje.

Anina kuhinja

Tona sliv, najboljša soseda in marmelada

Tona sliv, najboljša soseda in marmelada

Nekaj hiš naprej živi moja najljubša soseda (no, pa tudi dobra prijateljica), ki ima vsako leto polno drevo sliv. Brez heca, drevo ima več sliv kot listev. 🙂 Tudi pri nas imamo slivo, ampak zadnje nekaj let ne obrodi tako polno in jo imamo bolj za sproti. Količina ni zadošnja da bi na veliko kuhali marmelade – in zares je slivova marmelada najboljša od vseh. Ampak ne kupljena – tista domača ki ima kup lupin. Obožujem jih in vsako leto “sfehtam” kakšen lonček od mojega atija, ki je pravi mojster za kuhanje marmelad. Ni leta, ko ne bi kuhal slivove in marelične in boljših kot njegovih ni! Vseeno tisti lonček “izgine” v tednu dni skupaj z vročim kakavom za zajtrk. #norodobro 😀

Zadnjič se peljem iz Ljubljane, kjer sem imela kuharski šov in me kliče moja soseda, da ima zame slive. Seveda sem bila navdušena – sploh potem ko sem videla da jih ima zame celo veliiiiko škatlo. Vsaj 15 kg sliv – domačih – TOP – in še črnogorskih – hvala Moni <3 Od veselja sem jo komaj spustila iz objema in čakala kdaj se bom uspela lotiti tega kupčka sreče. Moj namen je bil – tretjina v skrinjo za cmoke čez zimo (fantje jih obožujejo), tretjina za pojest, tretjina za marmelado.

Cel teden je bil hektičen s službo, pa potem sta oba malčka še zbolela in ostala doma. Na koncu sem zbolela še sama in dragi. Hvala bogu imam ogromen Boschev hladilnik, ki ima zares velik predal za zelenjavo/sadje in je lahko hranil moje slive v dobrem stanju, do vikenda ko sem končno uspela speljati moj velik projekt. 🙂

Timon mi je ušel ven, Liam pa je ostal pri meni in pridno jedel slive, medtem ko sem jih sama pripravljala za v skrinjo in za marmelado. Odločila sem se da jih tokrat spečem v marmelado, saj je tako manj dela in pacanja. Odločila sem se prav tako da ne bom uporabljala nobenega želirnega sladkorja, saj si želim da je marmelada čimbolj naravna. Po treh urah kuhanja je postala prelepa, gosta, božanska. Z njo sem napolnila 5 kozarčkov in zame so vredni največ v moji shrambi. 🙂 Zato ker so moji in zato ker obožujem slivove marmelade – če še nisem povedala. 😉

2017-09-13 15.53.09

2017-09-13 16.03.32

2017-09-13 16.02.26

2017-09-13 16.02.00

Ugotovila sem tudi da v svoji zbirki 1000 receptov na strani nimam recepta za domačo slivovo marmelado. Tako pripenjam recept za pečeno marmelado tukaj, za vse ki se je še boste lotili. 😉