Anina kuhinja

SkinFairyTale, naravna krema, atopijski dermatitis, nega atopijske kože

SkinFairyTale, naravna krema, atopijski dermatitis, nega atopijske kože

Če boste brali po mojih objavah v razdelku (najdete ga tukaj), kjer so objave namenjene alergijam in atopijskemu dermatitisu, boste opazili da nimam niti ene objave namenjene kremam za nego, saj se s Timonovo občutljivo kožo res ne upam igrati. Vedno sem zaupala zdravnikom in dermatologom in Timona vsa leta mazala s predpisano vlažilno kremo, ki je vsebovala 30% vode v eucerolu. Če je bilo nujno sem uporabljala Elidel ali Elocom.

Potem smo 4 mesece nazaj pričeli z jemanjem zdravila Ciklosporin (imunosupersiv, zaviralec imunskega sistema) in takrat sem umaknila iz uporabe Elidel in Elocom, in ostala le na predpisani vlažilni kremi. Njegova koža se je prvi mesec od prenehanja sesula in ne glede na to, da večina zdravnikov trdi, da od kortikov ne more postati odvisna, je bila več kot očitno odvisna in se je dober mesec čistila, preden se je stanje samo po sebi umirilo. K stanju je seveda pomagal tudi Ciklosporin. Več o naši izkušnji z njim sem pisala v teh treh člankih tukaj, tukaj in tukaj.

Timonova koža je kljub umiritvi na vsako stvar postala občutljiva. Telo je bilo lepo (z izjemo rok in obraza), ampak ko mu kaj ni pasalo je po trebuščku dobil rdeče flekce z belo pikico na sredini. Ti flekci so hitro izginili (v roku 20 minut), ampak so bili jasni pokazatelj, da je bil v stiku ali je pojedel nekaj, kar mu ni odgovarjalo. Tako smo ugotovili, da mu ne paše cvetlični med (očitno zaradi neke povezave z njegovo alergijo na trave in pelode). In zanimivo so se pojavili vsakič, ko sem ga mazala s predpisano vlažilno kremo. Nič mi ni bilo jasno. Za mnenje vprašam alergologa in njegov odgovor je bil, da je to najbrž zaradi draženja kože ob masiranju kreme v telo. Zdelo se mi je smiselno, in ker zares ni bilo hudo moteče, saj so izpuščaji izginili sami od sebe, sem zadevo odmislila.

Že dve leti nazaj me je kontaktirala Katarina Fajfar, ki je sama pričela z mešanjem naravnih kremic pod znamko SkinFairyTale (več o kremicah najdete tukaj). Priznam, da si preprosto nisem upala da bi jih začela nanašati na njegovo kožo. Potem sva spet prišli v kontakt preko FB skupine Mamice otrok z atopijskim dermatitisom, kjer sem našla toliko tolažbe in dobrih mnenj v najbolj kritičnem času, ko smo se odločali za Ciklosporin. Tam so mamice z najhujšimi težavami prisegale na njene kremice, ampak sama še vedno nisem upala, da bi tvegala in izzovla kakšno reakcijo na njegovi koži.

Potem pa smo mesec nazaj prišli na stopnjo, ko je imel zapestja tako spraskana in kljub povijanju nismo mogli vzdrževati in “bremzati” njegove kože na teh žariščih, da sem bila pred odločitvijo ali na zapestja nanesem zelo blagi zredčen kortikosteroid ali pa pač tvegam in poskusim Katarinine kremice. In sem se odločila, da glede na to, da je stanje na koži relativno mirno (razen rok), da tvegam. Umaknila sem našo vlažilno kremo in doživela prvi šok. Namazala sem ga z Atopic Balm po trebuhu, hrbtu, rokah in obrazu in čakala da se pojavijo flekci, ki so se pojavili prav vsakič ko sem ga namazala s predpisano vlažilno kremo. In nisem mogla verjeti svojim očem ampak ni jih bilo. Ne 10 minut po tem, ne pol ure … preprosto jih ni bilo. Očitno ni bil štos le v masaži kreme v kožo, ampak v dejstvu da je bilo v vlažilni kremi nekaj kar mu ni pasalo. Zdaj ga mažem s Katarininimi kremami že en mesec in tistih flekcov ni več. Po enem tednu sem tako prenehala z mazanjem nog in jih z vlažilno kremo sploh ne mažem več. Hrbet, trebuh mažem 2-3x tedensko, pa še to ne z Atopic Balmom, ampak Atopic Cream ali Protect Balmom, ki mu izjemno paše in je bolj masten.

Kar se tiče rokic, ki so bile najbolj problematične, pa sem na začetku naredila napako in sem jih po izpuščajih prepogosto (2-3x na dan) mazala z Zinc Balm, in stanje se je najprej umirilo, nato pa poslabšalo. Kremo je potrebno uporabljati res previdno in zelo občasno. Potem pa sem Atopic Zink ukinila in zdaj mažem le z Atopic Balm na ene dva dni in z Protect Balm ene dvakrat trikrat na dan in namesto da napišem kako je, pripenjam slike, ki bodo povedale največ.

Stanje prej:

Stanje potem:

Lahko povem, da so kremice razlog, da nismo spet pričeli na žariščih s kortikosteroidi in to je vredno tako veliko. Sama sem se namreč vsakič, ko sem nanj nanesla kortiko sekirala, kaj nanašam nanj. 🙁 Ampak včasih ti zares hudo stanje ne pusti izbire, saj ne veš kaj bi drugega lahko dal, da bi mu žarišče umirilo. In ponosno stopam za temi kremami/znamko in jih podpiram in si želim, da bi beseda o njih prišla naokrog, ker so čudovite in ne bom rekla, da odpravljajo izpuščaje in koprivnico, ampak so dovolj dobre, da blažijo do stopnje, ko so izpuščaji vsaj vzdržni, kar je veliko več kot lahko rečem za 99% krem in produktov, ki obstajajo za te težave.

Še več informacij o kremah in njihovi vsebini najdete na uradni strani SkinFairyTale in na njihovi Facebook strani.