Anina kuhinja

Ciklosporin, alergije in dvomi

Ves čas se opominjam kakšna srečnica sem ker imam dva zdrava, zame popolna fantka. Vseeno se vsakih nekaj mesecev znajdem v točki, ko sem zaradi Timonovih alergij zares že obupana in žalostna. Ko smo slaba tri leta nazaj ugotovili, da je alergičen na pršico in mačjo dlako, si nisem predstavljala, da se bo naša pot z alergijami tako čudno odvijala. Vsi so nam govorili, da bo pri 3-4 letih že bistveno bolje in lažje in v glavi sem ves čas imela ta mejnik. Potem smo pri dveh letih dodali pasjo dlako. Pa pri treh letih dodajamo pelode in trave – sploh ne bom naštevala. Zdaj čakam ponovne teste, za katere sem prepričana, da bodo pokazale nove alergije. Moj mejnik v glavi se je dodobra podrl in v tako slabem stanju v vseh treh letih še nismo bili. Alergija na pršico je zrasla na najvišjo stopnjo, ki je mogoča, živalske dlake so takoj za njo. Občutek je kot da bo vedno huje in da smo v tistih procentih, ko bo otrok s tem rastel do same pubertete ali še dlje. Česar me je iskreno zelo strah.

Poleg tega da zaradi teh alergij močno načeto naše družinsko življenje, saj zajema ogromno količino konstantnega čiščenja, pranja, prepravljanja, ogromne količine oblačil – da ne omenjam, da se moram vsako oblačilo s katerim se na sestankih/dogodkih useden na neusnjen stol oprati takoj ko pridem domov. Da ne omenjam da moje starše, ki imajo notranjo mačko obiščem sama enkrat na leto, ker z otroci ne morem domov. Da ne omenjam še tisoč prepovedi in omejitev in dejstvo da povsod vidim samo še pršico in dlake in se ne morem več sprostiti. Pa seveda, da je to edini razlog zaradi katerega se z dragim še spreva …

Poleg vsega kar prinesejo te alergije meni in naši družini, pa so najbolj grozne vse omejitve in neprijetno počutje skozi katerega gre moj otrok vsak dan. Vsak dan že odkar ve zase. Neprestani srbež, otekanje, nespanec, razdražljivost zaradi slabega počutja – kje so še vse omejitve. Dva dni nazaj sva šla sama k njegovemu alergologu na ponovne teste in sva se pred tem malce pogovarjala. Razlagala sem mu da sva tam zato, da vidiva zaradi česa vsega ga tako srbi njegova koža in njegov odgovor se je zasidral v moj spomin – “Mami, jaz ne bi več rad da me skoz srbi.”. Postala sem solzna in hudo mi je zanj. Želim si da bi mu lahko brezskrbno pustila da je otrok in se ne bi ves čas obremenjevala s posledicami.

Naj dodam da smo zadnje leto obiskovali vse od bioresonance, homeopatije, zdravilcev … ni da ni in stanje je ostalo popolnoma nespremenjeno oziroma se poslabšuje.

Moje upanje je bilo na imunoterapijo, saj smo zaradi najvišjega ranga alergije kandidati, ampak v Sloveniji tako majhnih otrok ne jemlejo. Mi je alergolog omenil da v Avstriji jih, ampak iskreno ne vem kam se obrniti. (če kdo pozna ali ima izkušnjo z avstrijsko imunoterapijo bom izjemno vesela, če se mi javi) Je pa tako da ima Timon zares ogromno alergij in odražajo se nam v obliki hude izjemno srbeče drobne dolgotrajne koprivnice, agiodemov, ter atopijskih izpuščajev, zadnje čase pa tudi te napihnjene koprivnice, ki pa ponavadi sama izgine v roku nekaj ur. Kožne težave pa so menda na imunoterapijah menda najmanj uspešne – najboljše rezultate imajo na področju astem. Vseeno bi bila pripravljena poskusiti oziroma me zanima, da bi vsaj povprašala tamkajšnje zdravnike, če smo primerni za ta način zdravljenja.

Kakorkoli, spisala sem že roman, pa se še nisem dotaknila razloga zakaj ga pišem. Moj alergolog je predlagal, da bi se v prihodnjih mesecih odločili za zdravljenje s Ciklosporinom. Kolikor poznam je to zelo resno zdravilo in želim se temeljito pozanimati o njem, preden sprejmem odločitev ali se bi zdravili z njim ali ne. Imam srečo da imam kup zdravnikov v družini – moj brat, stric, očetova sestrična… pa vseeno na spletu ne najdem nobenih osebnih mnenj, komentarjev na to zdravilo. Nekaj je mnenje zdravnikov, nekaj pa mnenje staršev, ki so se sami odločili za zdravljenje svojih zakladov s tem zdravilom. Želela bi doseči njih, da delijo z menoj njihovo izkušnjo. Pa seveda če bi šlo, bi želela da izkušnjo anonimno pripnejo v komentar pod to objavo – za vse starše ki bodo še morali sprejeti to odločitev v prihodnosti in bodo iskali svoje odgovore na spletu.

Vem, da bi to zdravilo končno umirilo njegov podivjan imunski sistem, ki nepravilno odreagira na zdaj že skoraj 15 zunanjih nenevarnih dejavnikov. Me pa skrbi da bi se po prenehanju zdravljenja stanje povrnilo nazaj. Te informacije mi ne zna podati nihče. Torej kakšne so izkušnje po prenehanju? Ne bi ga rada izpostavljala tako močnemu zdravilu, če bo po pol leta jemanja potem spet isto.

Moja spletna stran je kuharska, ampak tudi življenjska in alergije so velik del mojega življenja. Med mojimi bralci je ogromno staršev in vem da vas je veliko, ki imate podobne težave in vesela bom vaših mnenj, da se bova z dragim lažje odločila pravilno. Vsako vaše mnenje – takšno ali drugačno, nama bo veliko pomenilo.

Vaša Ana