Anina kuhinja

Ščetkanje pri dveh letih

Ščetkanje pri dveh letih

Naš Timon bo čez dober mesec dopolnil dve leti in naše ščetkanje skozi ves ta čas je bilo zelo zanimivo. Lahko bi rekla tudi stresno. Do enega leta je izgledalo nekako takole kot pišem v objavi tukaj. Od takrat se je veliko stvari spremenilo.

Timon je razvil veliko ljubezen do bonbončkov. Ne do piškotov, čokolade ali drugih sladic. Bonbončki so njegova strast. No, na splošno ima rad sladko in z dragim sva se odločila, da je čas, da pričnemo z malo bolj intenzivnim ščetkanje.

Moje prijateljice, ki imajo malčke podobne starosti ali pa malo starejše, so mi skoraj vse enotno rekle, da ščetkajo malčkom zobe kar na silo. Sama ne maram takšnega načina, ker nikoli nisem želela, da se mu ščetkanje zameri. Kljub temu sva se z dragim odločila, da za kratek čas poskusiva tudi na ta način.

Vse skupaj je izgledalo mučno. Večina otrok se med tem dere na ves glas in pridno odpre usta. Tako mamice lahko hitro umijejo zobke. Pri nas, Timon kriči z zaprtimi usti in ni pogojev, da z dragim vmes ščetkava karkoli. Končni rezultat je Timonov nesrečni objokan obraz, midva pa sva prepotena kot po maratonu. Da ne omenim, da noben od naju ni imel dobrega občutka nad to metodo.

Tako smo se leto dni trudili, da sva ga vsak večer prepričevala z umivanjem zob, mogoče na hitro poskusila. Kakšen dan je šlo, kakšen ne. Moram povedati, da še zdaj niso na plan prišli vsi zobki in da po eni strani razumem Timona, da ga ščetkanje ob istočasnem izraščanju zobkov boli.

Zadnje mesece pa sva se lotila drugačnega načina, ki pri nas zaenkrat deluje. Našla sva igrico za malčke, kjer Timon umiva zobke neki mucki in potem, ko mu midva umivava zobke, mu razlagava, da bo imel tako lepe zobke kot jih ima zdaj mucka po njegovem ščetkanju. Resda zadnje mesece veliko več razume kot je prej. Zaenkrat mu tako ščetkava zobke brez večjega nasprotovanja. Kakšen dan je malce bolj nezadovoljen, drugi dan nad ščetkanjem sploh nima težav.

my-talking-angela-4

Vsekakor upam, da to uspešno obdobje ne mine.

Kako pa pri vas prepričate malčke, da je zobke potrebno umiti?

Topel pozdrav,
Ana

Komentarji

  1. Pri nas smo si pogledali video na YouTubu karies je črni škrat, ko si punčka umiva zobke in poje pesmico, ter se en video, ko mamica umiva puncki zobke. Nekaj casa je “palilo” sedaj pa hcerka umiva zobke nama midva pa njej ?. Bomo pa tudi stari 2 leti maja ?

  2. Mi načeloma nikoli nismo imeli težav, imamo deklico (2 leti)…naštimava ji kak lonček ali pa gobico in potem ona kao umiva umivalnik, se igra, jaz pa ji medtem umijem zobe oz. najprej si sama želi umiti, potem pa nadaljujem še jaz, bolj detaljno 🙂

Komentarja ni mogoče oddati.