Anina kuhinja

Zimska zelenjavna juha

Pripravljena zelenjava brez krompirja.

Rezanje korenja.

Narezana zelenjava. Narezan krompir na rezalni deski in praženje čebule v posodi.

Popražena čebula.

Praženje vse zelenjave.

Dodajanje začimb.

Kuhana juha.

Zmiksana juha s kislo smetano.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 45 minut

Za 6 oseb.

SESTAVINE:

– 3 brstični ohrovti
– dobra pest zelja
– 2 korenja
– 1/5 srednje velike cvetače
– polovica večje čebule
– 2 velika krompirja
– 1 goveja kocka ( ali 1-2 litra jušne osnove )
– ščepec majarona, peteršilja, paprike v prahu, soli, popra, muškatnega oreščka
– 1/2 čajne žličke paradižnikove mezge
– 2-3 žlice smetane za kuhanje

– kisla smetana za zmiksano varianto juhe

OPIS PRIPRAVE:

   Na manjše kočke narežite čebulo. Nato na kocke narežete krompir, cvetačo, zelje, ohrovt in na tanjše koleščke narežete korenje. V posodo zlijete 2-3 žlice olja in najprej popražite čebulo. Ko čebula postane lepo rumene barve ji dodajte vso narezano zelenjavo, ter jo malce popražite. V posodo dolijte približno dobra 2 litra vode ali jušne osnove. ( tekočine mora biti za približno 2 cm več kot zelenjave. ) Nato v posodo dodamo govejo kocko ( če niste uporabili jušne osnove temveč vodo ), majaron, peteršilj, muškatni orešček, papriko v prahu, sol in poper. Posodo pokrijete in vsebino zavrete. Ko zavre vročino zmanjšate na manjšo ( 3/9 ) in kuhajte slabe pol ure. Po tem času probajte košček krompirja – če še ni kuhan, juho kuhajte še kakšnih 5 minut.
   Ko je krompir kuhan juhi dodajte smetano za kuhanje in jo še enkrat zavrite ter postrežite.
   Če želite zmiksano juho jo z paličnim mešalnikom zmiksajte. K zmiskani se odlično prileže kisla smetana, ki si jo po želji dodate v juho.

Dober tek!
[sg_popup id=1]