|
Pripravljena zelenjava brez krompirja. |
|
Rezanje korenja. |
|
Narezana zelenjava. Narezan krompir na rezalni deski in praženje čebule v posodi. |
|
Popražena čebula. |
|
Praženje vse zelenjave. |
|
Dodajanje začimb. |
|
Kuhana juha. |
|
Zmiksana juha s kislo smetano. |
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 45 minut
Za 6 oseb.
SESTAVINE:
– 3 brstični ohrovti
– dobra pest zelja
– 2 korenja
– 1/5 srednje velike cvetače
– polovica večje čebule
– 2 velika krompirja
– 1 goveja kocka ( ali 1-2 litra jušne osnove )
– ščepec majarona, peteršilja, paprike v prahu, soli, popra, muškatnega oreščka
– 1/2 čajne žličke paradižnikove mezge
– 2-3 žlice smetane za kuhanje
– kisla smetana za zmiksano varianto juhe
OPIS PRIPRAVE:
Na manjše kočke narežite čebulo. Nato na kocke narežete krompir, cvetačo, zelje, ohrovt in na tanjše koleščke narežete korenje. V posodo zlijete 2-3 žlice olja in najprej popražite čebulo. Ko čebula postane lepo rumene barve ji dodajte vso narezano zelenjavo, ter jo malce popražite. V posodo dolijte približno dobra 2 litra vode ali jušne osnove. ( tekočine mora biti za približno 2 cm več kot zelenjave. ) Nato v posodo dodamo govejo kocko ( če niste uporabili jušne osnove temveč vodo ), majaron, peteršilj, muškatni orešček, papriko v prahu, sol in poper. Posodo pokrijete in vsebino zavrete. Ko zavre vročino zmanjšate na manjšo ( 3/9 ) in kuhajte slabe pol ure. Po tem času probajte košček krompirja – če še ni kuhan, juho kuhajte še kakšnih 5 minut.
Ko je krompir kuhan juhi dodajte smetano za kuhanje in jo še enkrat zavrite ter postrežite.
Če želite zmiksano juho jo z paličnim mešalnikom zmiksajte. K zmiskani se odlično prileže kisla smetana, ki si jo po želji dodate v juho.
Dober tek!