Anina kuhinja

Zdrava jabolčno skutna pita z mandljevim krhkim testom

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 45-50 minut

Količina: pekač premera 26-28 cm

Sestavine:

Sestavine za testo:
250 gramov pirine moke
100 gramov polnozrnate moke
2 rumenjaka
2-4 žlice limoninega soka
100 gramov masla
150 gramov mandljevega masla
ščepec soli
2 žlici sladkorja v prahu brez kalorij – jaz sem uporabila tega ( ali klasičnega sladkorja v prahu)
1 čajna žlička pecilnega praška ali vinskega kamna
limonina lupinica ene bio limone

Sestavine za nadev:
6 sladkih jabolk
1/2 čajne žličke cimeta
1/4 čajne žličke mletega ingverja
500 gramov skute
2 beljaka
limonina lupinica ene limone
1 žlica limoninega soka
1 žlica vanilijevega sladkorja

Postopek:

Natisni

Vse sestavine za testo dodamo v večji multipraktik in z impulzi miksamo da se sestavine povežejo v testo. Testo razdelimo na dva dela – enega malce večjega kot drugega. Položimo v hladilnik.

Jabolka olupimo in naribamo, ter malo ožamemo. Zmešamo s cimetom in mletim ingverjem.

Beljaka stepemo v sneg. Skuto zmešamo z vanilijevim sladkorjem, limoninim sokom in lupinico. Na koncu počasi vmešamo sneg.

Večji del testa zvaljamo med dvema papirjema za peko in razporedimo po dnu pekača za pito. Čez testo premažemo skutni nadev. Čez skutni nadev dodamo jabolka.

Zvaljmo manjši kos testa v krog in izrežemo ven srčke ali druge oblike. Lepo ga obrežemo da dobimo lep krog in ga položimo na vrh pite.

Položimo v segreto pečico na 190 stopinj za 45-50 minut. Če se testo pretemno obarva, pito pokrijemo z aluminijasto folijo do konca peke.

Lahek skutni jabolčni kolač sem pripravljala v keramičnem pekaču znamke Emile Henry. Več o njej najdete tukaj. Pekač je vrhunski. Sama sem ga že vsaj 5x oprala v pomivalnem stroju in ostaja popolnoma nedotaknjeno enak kot ko sem ga prvič videla.

Pri pripravi sem uporabljala moje nove japonske nože Global in Kasumi. Vrhunski so! Več informacij o njih pa tukaj in tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.