Sestavine:
Sestavine za kolačke:
2 jajci
60 gramov sladkorja
1 žlica vanilin sladkorja
ščepec soli
200 gramov moke
60 ml rastlinskega olja
150 ml mleka
1/2 vrečke pecilnega praška
Sestavine za kremo:
500 ml sladke smetane
1 čajna žlička želatine fix
1-2 žlici sladkorja v prahu
Ostale sestavine:
jagodni džem – nekih 10-12 čajnih žličk
12 penic
mrvice
Postopek:
NatisniIzmerimo olje in mleko. V posodi zmešamo moko s pecilnim praškom. Jajci ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in med stepanjem dodamo ščepec soli. Rumenjaka skupaj s sladkorjema stepamo, da zmes podvoji prostornino. Takrat izmenično dodajamo izmerjene tekoče sestavine in suhe. Na koncu počasi z lopatko vmešamo sneg. Dodamo v papirnate košarice od pekača za mafine.
Pečemo v segreti pečici, na zgornji tretjini, na 180 stopinjah 17-18 minut oziroma dokler zobotrebec ne pride ven čist. V kolikor imamo kombinirano parno pečico, ob peki dodamo drugo stopnjo pare, za bolj sočne kolačke.
Kolačke ohladimo. Srednji del izdolbemo da naredimo prostor za džem. Od izrezanega dela odrežemo pokrovček kot vidite na posnetku, da boste nadevan kolaček lahko pokrili. Kolačke nadevamo z džemom in pokrijemo.
Sladko smetano stepemo do mehkega. Takrat med stepanjem dodamo želatino fix in stepamo slabo minut, da se smetana očvrsti. Na hitro vmešamo sladkor in nadevamo smetano v brizgalno vrečko. Nabrizgamo na kolačke in okrasimo s penicami kot prikazuje video.
Velikonočne zajček kolačke sem pripravljala s pomočjo čudovitega Boschevega kuhinjskega robota MUM5 s tehtnico in Boscheve parne pečice, ki je vrhunska. Več o njej si lahko preberete tukaj.