Anina kuhinja

Velikonočni sladki ˝slaniki˝ z rozinami

Čas priprave: 35 minut

Čas kuhanja: približno 12-13 minut

Količina: cca 14-16 slanikov

Sestavine:

Sestavine za testo:
750 gramov bele ali pirine moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka  svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma

2 polni pesti rozin
rum – toliko da prekrije rozine
rastlinsko olje za premaz

Sestavine za preliv:
4 žlice moke
1 žlica Dr.Oetker sladkorja v prahu
1 čajna žlička Dr.Oetker vanilijevega sladkorja v prahu
8 žlic vode
2-3 žlice limoninega soka

Postopek:

Natisni

Rozine namočimo v rum.

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žlico sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum in limonino lupinico. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo naj vas ne skrbi, saj se bo z vzhajanjem vneslo. Mora pa biti izjemno mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.

Vzhajano testo razdelimo na koščke, ki naj tehtajo približno 100 gramov in takšne oblikujemo naprej v hlebčke. Vsak hlebček zvaljamo v pravokotno obliko. Ob rob dodamo linijo odcejenih rumovih rozin in zvijemo. Rolice odlagamo na papir za peko. Ko so vse končane jih pokrijemo s krpo in vzhajamo 30 minut.

V posodici zmešamo vse sestavine za preliv.

Vzhajane položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 7 minut. Po tem času jih premažemo z oljem in prelijemo s prelivom. Položimo nazaj v pečico za nadaljnih 5-6 minut.

Postrežemo z mlekom.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[elfsight_instagram_feed id="1"]