Sestavine:
Sestavine za testo:
375 gramov bele moke
225 ml rastlinskega ali kravjega mleka
3 žlice sladkorja
4 grame soli
30 gramov Fala svežega kvasa
60 gramov margarine ali masla sobne temperature
2-3 žlice ruma
limonina lupinica polovice bio limone
1 žlička vanilijeve arome
Dodatne sestavine:
1 jajce + 2 žlici vode (ali rastlinsko mleko za vegansko verzijo)
20 gramov stopljene temne čokolade za okras (ali uporabite čokoladno pisalo)
Opcijsko:
Namesto čokolade lahko v surove zajčke zapičimo rozine
Postopek:
NatisniMoko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.
V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in margarino, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.
V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z margarino. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Testo mora biti izjemno in mehko.
Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.
Vzhajano testo razdelimo na 70-80 gramov velike koščke. Majhni del testa odrežemo stran za oblikovanje ušes. Ostali del oblikujemo v hlebček in zvaljamo v krogec – poglej sliko.
Zajčke vzhajamo 15 minut. Nato jih premažemo z jajcem, zmešanim z vodo, in položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 10-12 minut – da se željeno zlato-rjavo obarvajo.
Pečene ohladimo in jim s stopljeno čokolado narišemo učke in nosek.