Anina kuhinja

Velikonočna makovo limonina tortica

Čas priprave: 30-40 minut

Čas kuhanja: 35 minut

Količina: tortni pekač premera 20 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
2 jajci
100 gramov moke
80 gramov sladkorja
vrečka Dr.Oetker vanilin sladkorja
ščepec soli
2/3 vrečke Dr.Oetker pecilnega praška
40 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
40 ml mlačne vode
3 žlice maka v zrnu

Sestavine za kremo:
600 ml smetane za stepanje
3-4 žlice Dr.Oetker sladkorja v prahu – po okusu
sok ene limone
lupinica ene bio limone
1-2 žlici ruma
semena 1 Dr.Oetker vanilijevega stroka
150 gramov mascarpone sira
5 lističev Dr.Oetker želatine

Dodatne sestavine:

100 ml vode + 5 žlic bezgovega ali meta in melisa sirupa
velikonočni čokoladni jajčki
velikonočni čokoladni zajec

Postopek:

Natisni

Jajci ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakoma dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.

Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje in vodo izmerimo v merilni lonček.

V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano. Vmešamo še mak.

Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg. Prelijemo v dobro namaščen tortni pekač – lahko ga izdatno obložimo še s paprijem za peko in namastimo tudi tega.

Pečemo na zgornji tretjini pečice, segrete na 170 stopinj 35 minut oziroma dokler iz peciva ne pride ven čist zobotrebec. Vzamemo iz pekača in ohladimo.

Želatino namočimo v mrzlo vodo za vsaj 10 minut. V posodo dodamo nekih 30-40 ml vode in vanjo dodamo ožeto želatino. Segrevamo na najnižji temperaturi da se želatina popolnoma utekočini. Vmes nekajkrat premešamo.

Tretjini tekoče sladke smetane dodamo mascarpone sir, sladkor, limonin sok, limonino lupinico, semena vanilijevega stroka in rum. Fino premešamo. Ostalo sladko smetano stepamo do točke da je mehko stepena, torej se ob dvigu lopatic cofek povesi navzdol. Na tej točki med rednim mešanjem vlijemo stopljeno želatino. K smetani vmešamo mascarpone kremo in po okusu dosladkamo in dodamo limonin sok.

Položimo v zamrzovalnik za 30-40 minut.

Tortni biskvit zrežemo na tri dele. Vodo in sirup zmešamo. Kremo zmešamo in naložimo v brizgalno vrečko. Spodnji del namočimo s sokom in nabrizgamo kremo da ob robu dobimo lepe vzorčke. Ponovimo.

Vrh okrasimo s smetano, velikonočnimi jajčki in na sredino dodamo velikonočnega zajčka.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.