Sestavine:
Sestavine za testo:
750 gramov moke za peciva
350 ml mleka
130 gramov masla sobne teperature
3 rumenjaki
1 vrečka Fala suhega kvasa
1 vrečka Fala kislega testa
1/2 čajne žličke soli
8 žlic sladkorja + 1 čajna žlička
1 žlica vanilijevega sladkorja
Sestavine za nadev:
20-24 čajnih žličke marelične ali breskove marmelade
350 gramov mletih mandljev
2 večja beljaka
ščepec soli
100 ml sladke smetane
1/3 čajne žličke cimeta
1/4 čajne žličke mletega ingverja
1/5 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
1/6 čajne žličke mletih klinčkov
4 žlice sladkorja v prahu
celi neolupljeni mandlji za okras – 50 mandljev
1 rumenjak + 3 žlice vode
Postopek:
NatisniMleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko sladkorja in stresemo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkorja, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita.
Moko presejemo, ji vmešamo kislo testo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
Vmes pripravimo nadev. Beljaka stepemo in jima med stepanjem dodamo ščepec soli. Stepamo jih do čvrstega. Mandlje zmešamo z začimbami in sladkorjem v prahu. Na koncu jih prelijemo s toplo smetano in dobro premešamo. Po delih in počasi vmešamo še sneg.
Testo razdelimo na dva dela in najprej spečemo prvo rundo kolačkov. Drugi del testa pustimo da še enkrat vmes vzide.
Testo razvaljamo na kvadrat ali pravokotnik debeline 3-4 mm in razrežemo na kvadratke/pravokotnike. Te zatlačimo v prostore namaščenega pekača za kolačke. Pustimo da del testa gleda malo čez.
Na dno položimo marmelado, čeznjo naložimo mandljev nadev in zaključimo z nekaj celimi mandlji. Premažemo testo, ki se vidi z zmešanim rumenjakom z vodo. Pustimo vzhajati 15 minut.
Pečemo v segreti pečico na 200 stopinj 10 minut, nato pa še 15 minut na 180 stopinjah. Če kolački dobijo že dovolj zapečene barve jih med peko pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečene pokrijemo s krpo in počakamo da se vsaj malo ohladijo.