Anina kuhinja

Smetanova skutna torta s kiviji in bebi piškoti

Ločena jajca v posodah, namaščen pekač, pripravljena moka in sladkor.

 

Zmiksani rumenjaki s sladkorjem.

 

Stepen sneg.

 

Potresen namaščen pekač z moko. Na dnu pod maslom in moko odrezan peki papir.

 

Sejanje moke in pecilnega praška.

 

Primešanje snega.

 

Končna zmes ob namaščenem pekaču.

 

Stisnjeni limonin sok. V posodi skuta, sladkor.

 

Narejena skutna zmes, brez želejevih lističev. Zraven stepena smetana.

 

Odtečeni lističi iz želatine.

 

Stopljeni lističi.

 

Končna krema.

 

Pečen biskvit.

 

Sladkana voda ob narezanem kiviju.

 

Narezane plasti biskvita.

 

Odtekanje kivijev in sestavljena prva plast v tortnem obrobnem delu postavljenem na končni kristalni podlagi.

 

Sestavljanje druge plasti.

 

Končana druga plast.

 

Končna torta pred ohlajanjem.

 

Ohlajena torta v ozadju. Spredaj bebi piškoti, stepena smetana in narezan kivi.

 

Prekrivanje torte s stepeno smetano.

 

Prekrita torta.

 

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 30-40 minut
ČAS PEKE: 35 minut

Za pekač velikosti 24-26 cm.

SESTAVINE za biskvit:

– 4 večja jajca
– 200 g sladkorja
-200 g moke
– 1 pecilni prašek
– 0,7 dcl mlačne vode
– 0,7 dcl olja

Sestavine za nadev:

– 500 ml sladke smetane za stepanje
– 400 g puste skute
– sok polovice večje limone
– 1 vanilijev sladkor
– 7 kivijev
– 8 lističev želatine
– 5-6 žlic sladkorja v prahu
– 1/3 čajne žličke soli

– 1 dcl vode + 2,5 žlice sladkorja
– bebi piškoti
– 3 dcl smetane za stepanje

OPIS PRIPRAVE:

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za torte dobro namastimo z maslom, na spodnji del dodamo odstrižen krog peki papirja in tudi tega namastimo. Po namaščenem pekaču potresemo slabo žlico moke. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in vse skupaj stepamo slabih 10 minut. V zmes nato z metlico počasi vmešamo olje in vodo. Nadaljujemo s presejanjem moke in pecilnega praška, vendar to počnemo postopoma tako da najprej presejemo eno četrtino in nežno vmešamo, ter tako naprej.  Na koncu v zmes nežno vmešamo še sneg. vse skupaj zlijemo v pekač, ki ga nato malce potresemo in položimo v pečico za 35 minut. Ali je pečen preverimo s konico noža ali z zobotrebcem, ki ga zapičimo v biskvit in če na njem ne ostane sledi je biskvit pečen. Vroč biskvit ohladimo.
Skuto, limonin sok, vanilijev sladkor in sladkor v prahu stepemo z mešalnikom da dobimo gladko zmes. Lističe od želatine namočimo v mrzli vodi. Počakamo 5 minut in ji nato ožamemo. Med čakanjem stepemo smetano. Ožete lističe v posodi segrejemo. Kuhamo jih na najmanjši temperaturi (2/9) in jih med gretjem konstantno mešamo. Ko se lepo stopijo jih z mešalnikom vmešamo v skuto. Nato hitro vmešamo še stepeno smetano.
Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo. Tortni pekač umijemo in obroč položimo na podlago na kateri bomo končno imeli torto. V obroč nato položimo prvo plast biskvita. V kozarcu dobro zmešamo 1 dcl vode s sladkorjem. Mešamo toliko časa da se sladkor stopi. Z žlico nato pomočimo prvo plast biskvita. Nato nanj namažemo polovico nadeva. Nadev potresemo z dvema na kocke narezanima kivijema. Vse skupaj pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Tudi ta del namočimo s sladkano vodo. Biskvit nato prikrijemo z drugo polovico nadeva in ga potresemo s še dvema narezanima kivijema in končno pokrijemo z zadnjo plastjo biskvita, ter tudi tega malce namočimo s saldkano vodo. Vse skupaj položimo v hladilnik za čez noč.
Naslednji dan odstranimo obroč. Stepemo 3 dcl smetane in jo pomažemo okrog torte in po vrhu. Ob robu nato naložimo bebi piškote. Tretjino smetane pustimo in z njo okrasimo rob torte. Sredino torte pa okrasimo s tremi kiviji, ki jih narežemo na kolobarje.

Veselo sladkanje!

Komentarji

  1. zelo lepa tortica 😉
    zanima me samo, kakšni so ti bebi piškoti, da so tako tanki? ker tisti klasični so ponavadi bolj debeli?

  2. Ja res lepa tortica…samo pri nas bi morala uporabiti drugo sadje. Me pa nekaj zanima – kako prerežete biskvit na plasti. S tem imam jaz namreč večne težave. lp, Katarina

  3. Živjo Tina in Katarina!

    Opravičujem se vama za pozen odgovor, ampak sem šele danes videla sporočilo.

    Drugače pa so bebi piškoti na sliki bili mannerjevi bebi piškoti za dojenčke, ker so bili ravno pri roki-so pa tudi zelo dobri. 🙂

    Katarina, v Ikei lahko kupiš takšen paket za oblikovanje tort, ki vključuje tudi železen lok z železno nitko, ki ti omogoča

  4. a, to je pa nekaj drugega kot nož, ki "pleše" po biskvitu čisto po svoje! 🙂 Tortica sicer še ni nastala, smo pa se poigrali s parklji…otroka sta bila navdušena!
    Hvala, Katarina

Komentarja ni mogoče oddati.