Anina kuhinja

Smetanova porova juha

Narezana čebula ( polovica navadne in polovica vijolične )

 

Rezanje krompirja. V ozadju  por.

 

Praženje zelenjave.

 

Nezmiksana juha. Poleg nje narezan por, ki ga bomo dodali nazadnje.

 

Miksanje juhe s paličnim mešalnikom.

 

ZAHTEVNOST: 2/5

ČAS PRIPRAVE: 10-15 minut

ČAS KUHANJA: 50 minut

Za 5 oseb.

SESTAVINE:

– 1 večji por
– 2 velika krompirja
– 1 srednje velika čebula ( lahko tudi vijolična )
– 1 zvrhana žlica narezaneg peteršilja
– ščep bazilike, popra, sladkorja, paprike v prahu
– zravnana čajna žlička soli
– 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
– 50 g smetane za kuhanje
– 4 žlice olja
– 1 liter jušne osnove ( ali liter vode, ki ji dodamo govejo kocko )

OPIS PRIPRAVE:

Najprej na drobne kocke narežemo čebulo, nato nadaljujemo z rezanjem pora na delčke velikosti dober cm  ( velikost ni toliko pomembna, ker bomo na koncu juho zmiksali, manjši delčki so zaželeni, le zato da se sestavine prej skuhajo ), in na koncu še narežemo krompir, tudi na čimmanjše kocke.
V posodo zljemo olje in štedilnik prižgemo na največjo temperaturo. Dodamo mu čebulo, ter jo kakšno minuto pražimo, nato dodamo še krompir in polovico narezanega pora, ter vse skupaj pražimo, ter redno mešamo. Ko se na dnu začnejo sestavine prijemati dodamo 1 liter jušne osnove in vse ostale sestavine, razen smetane za kuhanje. Vse skupaj najprej zavremo, nato pa temperaturo zmanjšamo na srednjo vročino in kuhamo 30 minut ( juha mora nežno vreti ), nato dodamo smetano za kuhanje. Kuhamo še nadaljnih 10 minut, nato pa poskusimo en košček krompirja, če je že kuhan, in če je, juho s paličnim mešalnikom zmiksamo. V zmiksano juho dodamo preostali por in jo kuhamo še deset minut, ter postrežemo. Zraven postrežemo kruh.

Dober tek!