Presejanje moke v zmes za biskvit. |
Biskvit v pekaču. |
Pečen biskvit. |
Vmešavanja sira v stepeno smetano. |
Prva namočena plast biskvita z narezanimi breskvami. |
Dodajanje kreme. |
Prva plast končana. |
Vlaženje druge plasti biskvita. |
Sestavljena torta. |
Končni smetanov premaz. |
ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 2-3 ure ( skupaj s peko)
Za pekač premera 26 cm.
SESTAVINE za biskvit:
– 4 jajca
– 200 g moke
– 190 g sladkorja
– 1 pecilni prašek
– 0,7 dcl mlačne vode
– 0,7 dcl sončničnega olja
Sestavine za kremo:
– 500 g mascarpone sira
– 0,5 litra smetane za stepanje
– 4-5 žlic sladkorja v prahu
– 2 konzervi breskev
Ostale sestavine:
– 300 ml smetane + 2-3 žlice sladkorja
– maslo za premazati pekač
– 2-3 polovički breskve za okrasitev
– 1 dcl soka iz konzerve + 1 dcl vode za namočiti biskvit
OPIS PRIPRAVE:
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premažemo z maslom in dno pekača obložimo z odstriženim krogom peki papirja. Peki papir prav tako premažemo z maslom in potresemo z žličko moke. Pripravimo si dve posodi. V eno dodamo rumenjake od jajc, v drugo pa beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in jih z električnim mešalnikom stepamo kakšne dobrih 5 minut, dokler zmes ne postane svetlo rumene barve. V kozarec zlijemo olje in vodo. V manjšo posodo pa dodamo moko in pecilni prašek. Z metlico ali spatulo nato postopoma v jajčno zmes vmešavamo tekoče sestavine in suhe sestavine. S tem da suhe sestavine presejamo v zmes s cedilom. Ko imamo vse sestavine lepo zmešane, vanje nežno vmešamo sneg. Vse skupaj prelijemo v pekač in položimo v pečico za 30-35 minut.
Pečen biskvit zrvnemo na kuhinjsko krpo in ga pustimo da se ohladi. Med tem odlijemo sok iz konzerv in narežemo breskve na drobne kocke. Drobne kocke nato položimo na cedilo pod katerega podložimo krožnik ali posodo da vsa odvečna tekočina odteče.
Nato se lotimo kreme. Najprej stepemo smetano ki smo ji dodali sladkor. Stepeni smetani dobro vmešamo mascarpone sir.
Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo. Obod od pekača položimo na končno željeno podlago za torto. V obod najprej položimo en del biskvita in ga namočimo z razredčenim sokom iz konzerve. Potresemo ga s polovico narezanih breskev in premažemo s polovico kreme. Postopek še enkrat ponovimo in na koncu vse skupaj pokrijemo z zadnjim delom biskvita. Torto pustimo v hladilniku čez noč ali vsaj 3-4 ure.
Ohlajeno torto najprej z nožem pri robu oboda zarežemo da preprečimo da se preveč kreme ali biskvita prime na obod ko ga bomo odstranjevali. Obod nato odstranimo in torto premažemo s stepeno sladkano smetano. Okrasimo jo po želji. Če jo želite okrasiti tako kot jaz narežete breskvine polovičke na tanke rezine in jih polagate v krogu tako da vsako rezino malce naslonite na drugo. Po zgornjem in spodnjem robu dodate še smetanove vetrce, ki jih naredite z modelčkom za okraševanje tort. Spodnji del vetrcev okrasite z zelo malimi delčki breskve.
Veselo sladkanje!
Misliš tisto od 4-5 ŽLIC sladkorja v prahu? Zelo odličen recept, hvala ti
Marusha, hvala ker si me opomnila. Sem že popravila. Mišljene so žlice. 🙂
Sem vesela da ti je recept všeč. Hvala tebi! 🙂
Pozdravčki,
Ana
Ana lotila sem se te torte, ampak mi je nekaj malo čudno. Ko začneš nalagat torto imaš samo odbod od torte (brez dna)? ker pri peki se torta malenkost skrči in sem uporabila samo obod in se mi je mascarpone krema razlila po pultu 🙂
ali pa je možno da sem imela preveč tekočo mascarpone kremo? Hvala za odgovor. Torta je bila kljub vsemu dobra 😀
jaz sem v kremo dodala še jogobela breskev jogurt in malo želatine v prahu. bombastičen okus 😉 super tortica.