Anina kuhinja

Velikonočna pletenka z rozinami in mandlji

Čas priprave: 1-2 uri

Čas kuhanja: 50 minut

Količina: 1 pletenka

Sestavine:

750-800 gramov pšenične moke
2/3 kocka svežega kvasa Fala
100 gramov masla
350 ml mleka
3 rumenjaki
½ čajne žličke soli
6 žlic sladkorja
1 čajna žlička cvetličnega medu ali sladkorja
3-4 žlice ruma
limonina lupinica 1 bio limone
1-2 pesti rozin

1 jajce
2 žlici vode
1 pest mandljevih lističev – opcijsko

Postopek:

Natisni

Rozine namočimo v toplo vodo za 30-60 minut. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu/sladkorja in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkor, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita.

Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake, limonino lupinico, rum in odcejene rozine. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.

Testo razdelimo na tri dele in iz njih naredimo daljše svajlke premera približno 2 cm. Na enem koncu jih sprimemo skupaj in spletemo kito. Zvijemo jo v krog. Kito pustimo vzhajati dobre pol ure da se prostorninsko podvoji in vzhaja.

Med vzhajanjem začnemo segrevati pečico na 180 stopinj in med tem časom premažemo pletenko z jajcem, ki smo ga zmešali z vodo. Pletenko potresemo z mandljevimi lističi. Vzhajano pletenko položimo v segreto pečico in jo pečemo nadaljnih 50-60 minut.

Pečeno pletenko pokrijemo z vlažno krpo, da se njena skorja omehča.

Sladka Velikonočna pletenka z rozinami in mandlji je popolna za veliko noč. Narezana zraven čaja, kave, ali mleka je odlična za sladek del Velikonočnega zajtrka.

Rozine po želji lahko izključite, ali pa jih zamenjate za brusnice oziroma mešano suho sadje.

V kolikor ste občutljivi na jajca, rumenjake lahko izključite in dodate 60 ml mleka več. Premaz pa naredite s sladko smetano zredčeno z vodo.

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.

Najbolj prodajano v trgovini

Poglej vse izdelke
[sg_popup id=1]