Anina kuhinja

Sirove bombetke za najmlajše

Čas priprave: 2 uri

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: 18 majhnih bombetk

Sestavine:

  • 650 gramov moke
  • 1/2 kocke svežega kvasa
  • 400 ml vode
  • 1-2 pesti naribanega sira (po dopolnjenem 8 mesecu starosti)
  • 1 rumenjak
  • 1/2 čajne žličke soli (po dopolnjenem enem letu starosti)
  • 1/2 čajne žličke sladkorja

Postopek:

Natisni
  1. Moko presejemo v večjo skledo. V kozarec nalijemo toplo vodo, vmešamo sladkor in vanjo nadrobimo kvas. Kozarec pokrijemo in kvas pustimo vzhajati 10–15 minut. Pazimo, da voda ni prevroča ali prehladna, saj v teh primerih kvas ne bo dobro vzhajal. Najbolj primerna temperatura je od 30-40 stopinj. (kožna temperatura)
  2. Presejano moko grobo premešamo in v sredini izdolbemo luknjico. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Sestavine dobro pregnetemo, da dobimo testo.Slednje naj bo nekoliko bolj mokro in »pocasto« in torej ne pretrdo. Če ste v precepu, vgnetite še malo vode.
  3. Testo pustimo vzhajati eno uro. Po tem času vanj temeljito vgnetemo nariban sir in ga razdelimo na 18 malih bombetk. (lahko so tudi večje in jih bo tako manj)

  4. Bombetke razporedimo po namaščenem pekaču. Lahko ga namastite z maslom, oljem ali pa ga preprosto obložite s papirjem za peko. Bombetke premažemo z rumenjakom in jih pustimo vzhajati nadaljnih 30 minut. Vzhajane položimo v segreto pečico na 220 stopinj za 20-25 minut. Ko ob trkanju votlo zadonijo, so pečene.
    (jaz sem jih po 6 skupaj pekla na majhnih pekačih, zato jih je na sliki le šest)

  5. Pečene bombetke ovijete v vlažno krpo. Krpa bo poskrbela da bo skorja postala mehka.

Če le uspem, Timonu sama spečem kruh. Takrat ga spečem na zalogo in ga zamrznem. Večer prej vzamem eno ali dve bombetki ven in sta do naslednjega jutra lepo odtajani.

Ker prvo leto malčkom sol bolj škodi, kot koristi, je domača peka kruha zelo priporočljiva, saj lahko količino soli nadziramo oziroma jo izključimo.

Pazite, da še vročega kruha ne ponujate dojenčku, saj ga lahko zaradi tega napenja. Počakajte, da se dobro ohladi.

 

Komentarji

  1. Zi iji,
    Zanima me, ce lahko kolicino sira povecamo, brez da bi to vplivalo na strukturo kruhla in peko? Pa tudi po vrhu lahko potresemo in ce ja, kdaj? Pred peko ali med peko?
    Hvalaa za odgovore 😉

    1. Ana, količino sira lahko povečaš, toda ne več kot na 4 pesti. Drugače boš preveč spremenila teksturo testa.

      Sir potresi pred peko. Če ne želiš da se preveč zapeče, pa bombetke na polovici peke pokrij z aluminijasto folijo. 🙂

      Veselo peko želim,
      pozdravček,
      Ana

Komentarja ni mogoče oddati.