Anina kuhinja

Rženi grisini s semeni in medenim premazom

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 13-15 minut

Količina: okrog 60 (odvisno od velikosti)

Sestavine:

Sestavine za testo:
250 ržene ali polnozrnate moke
250 gramov svetle pirine moke
250 ml vode
1 kocka Fala svežega kvasa
1 vrečka Fala kislega testa (opcijsko)
3 žlice sezamovih semen (ali lanenih semen)
3 žlice sončničnih semen
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička medu

Sestavine za premaz:
3 žlice medu
5-6 žlic vode

Postopek:

Natisni

Vodo sladkamo s čajno žličko medu in vanjo nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati vsaj 10-15 minut.

Semena grobo zmeljemo. Moke, semena in kislo testo zmešamo skupaj. V sredino vmešamo vzhajan kvas. Vmešamo še sol in testo gnetemo nekih 10 minut. Po potrebi dodamo še malo moke, če je testo preveč lepljivo.

Testo pustimo vzhajati eno uro, nato pa ga razdelimo na 6 delov in vsak del naprej na 5-7 delov – odvisno od željene velikosti grisinov.

Vsak košček testa z rokami oblikujemo v zelo tanek grisin. Tega položimo na papir za peko, ga z vilico prešpikamo da ustvarimo vzorček in pustimo vzhajati 25-30 minut. Na en papir za peko položimo toliko grisinov da je med njimi vsaj neka slaba dva cm prostora. Prvi pripravljen papir za peko položimo v pečico segreto na 220 stopinj za 10 minut.

Med in vodo premešamo in po 10 minutah peke, grisine na hitro premažemo z medenim premazem. Položimo jih nazaj v pečico za nekaj minut, nato pa jih odstranimo iz pečice in vanjo položimo nov pripravljen papir za peko s nepečenimi grisini.

Grisine ohladimo in hranimo v neprodušno zaprti vrečki za živila ali zaprti posodi – seveda, če jih ne boste pojedli takoj ko bodo še topli. 😉

Rženi grisini s semeni in medenim premazom so super zdrav prigrizek, ki ga lahko pripravite naprej in ga imate za izlete, praznovanja ali le zase, kot zdravo opcijo za prigrizek, ko se vam ta zalušta. Vsebujejo same zdrave sestavine in so kljub temu prava slastna hrustljava poslastica.

 

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.