Anina kuhinja

Rustikalna Nutellina torta

Čas priprave: 30-40 minut

Čas kuhanja: 35 minut

Količina: torta premera 26 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
4 jajca
200 gramov moke
190 gramov sladkorja
1 vrečka Dr.Oetker vanilin sladkorja
ščepec soli
vrečka Dr.Oetker pecilnega praška
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode

Sestavine za nadev:
750 ml sladke smetane + 150 ml sladke smetane
8 lističev želatine
250 gramov Nutelle
1 žlica Dr.Oetker sladkorja v prahu

2-3 žlice marelične marmelade

200 ml vode + 2 žlici Dr.Oetker sladkorja v prahu + 1 žlica limoninega soka

Sestavine za okras:
4-6 žlic Nutelle
Nutella piškoti
Dr.Oetker lešnikov krokant

Postopek:

Natisni

Prvi del:

Drugi del:

Najprej pripravimo biksvit. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.
Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje in vodo izmerimo v merilni lonček. V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano. Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.

Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.

Odstranimo iz oboda in ohladimo na rešetki.

Vodo, sladkor in limonin sok zmešamo. Vrh ohlajenega biskvita poravnamo in biskvit razpolovimo. Zgornjo polovico, ki smo jo prirezali položimo na dno servirnega krožnika. Zmočimo s polovico sladkane pripravljene tekočine. Na tanko premažemo z marelično marmelado. Okrog torte dodamo tortni obod. Lahko ga ob robu obložimo s papirjem za peko, da bomo torto lepše kasneje dobili iz oboda.

Nato se lotimo nadeva. Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut. Nutello za nadev na nizki temperaturi segrejemo, da se utekočini. V kozici do toplega segrejemo 150 ml sladke smetane. Vanjo dodamo ožeto želatino. Odstavimo jo iz plošče in mešamo da se popolnoma utekočini.

Medtem ko se ohlaja na sobno temperaturo pripravimo kremo. Sladko smetano stepamo do točke da je še zelo tekoča vendar se je prostornina povečala in spenila. Ob dvigu še nima cofkov torej še ni mehko stepena. Takrat ji vmešamo sladkor v prahu in tekočo Nutello. Zmešamo v enotno zmes, nato pa med mešanjem vlijemo stopljeno želatino. Mešamo da se sestavine dobro povežejo. Del kreme lahko odstranimo za okras, ostalo pa takoj prelijemo v pripravljen spodnji del torte obdan z tortnim obodom. Drugi del biskvita namočimo s preostalo tekočino in položimo čez kremo. Obod zaščitimo s folijo in položimo v hladilnik čez noč.

Naslednji dan odstranimo obod. Nutello segrejemo, da se utekočini nato pa vrh premažemo. Okrasimo s prihranjeno kremo, piškotki in krokantom. Po želji lahko menjamo okrasne cofke z stepeno navadno smetano (priporočam da jo stepete z želatino fix, da bo držala obliko in se lepše brizgala), da je torta barvno malce bolj raznolika.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.