Anina kuhinja

Rižota z bučo, zeleno in žajbljem

Narezane sestavine.

 

Pripravljeno maslo in žajbelj.

 

Pripravljen riž, in vino.

 

Praženje zelenjave.

 

Jušna osnova iz goveje kocke.

 

Dodano vino k popraženi zelenjavi.

 

Dodajanje jušne osnove.

 

Kuhana rižota z dodanim žajbljem.

 

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 10-15 minut
ČAS KUHANJA: 25 minut

Za 2 osebe.

SESTAVINE:

– 160 g riža
– polovica manjše muškatne buče
– 1 stebelce zelene ( narezane pride za pol pesti )
– 1 manjša čebula
– 2 stroka česna
– 6 zajemalk goveje ali kokošje jušne osnove
– 1 čajna žlica narezanega žajblja
– dober ščep sladke paprike v prahu
– sol, poper po okusu
– čisto mali ščepec sladkorja
– 1 zvrhana žlica masla
– parmezan

OPIS PRIPRAVE:

Bučo olupimo in ji odstranimo semena. Narežemo jo na drobne kocke. Prav tako na drobne kocke narežemo čebulo in zeleno, ter česen. V ponvi segrejemo olje (4-5 žlic) in najprej na njem popražimo čebulo da zastekleni in postane malce rumene barve. Nato dodamo še preostalo narezano zelenjavo in vse skupaj pražimo kakšnih dobrih 5 minut. Takšni zelenjavi nato dodamo riž ga malce premešamo, nato pa prilijemo vino. Vročino iz največje zmanjšamo na srednjo (6/9)Vino pokuhavamo dokler ne izhlapi. Ko izhlapi prilijemo eno zajemalko jušne osnove in premešamo. Dodamo sol, poper, papriko v prahu in malce sladkorja. Ko jušna osnova izhlapi dodamo novo zajemalko. Vse to ponavljamo toliko časa da porabimo vso pripravljeno jušno osnovo. torej približno 20 minut. V tem času naj bi se skuhal tudi riž. Pomembno je tudi da ves ta čas preživite ob rižoti in jo vsake toliko časa premešate. Verjamite končni rezultat bo vreden vašega časa. Ko je jušna osnova izhlapela dodamo narezan žajbelj, kuhamo še kakšno minutko in nato ponev odstavimo.
Odstavljeni rižoti dodamo maslo in ga vmešamo v rižoto. Rižota ne sme biti gosta temveč ravno prijetno rahla. Rižoto nato postrežemo v krožnikih, kjer jo potresemo s parmazanom.


Dober tek!