Anina kuhinja

Rižota z belim vinom in faširanim mesom

Pokuhavanje mletega mesa, čebule in česna, po dodajanju vina in jušne osnove.

Kuhan riž na cedilu.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: pol ure

Za 3 zelo lačne osebe.

SESTAVINE:

– 500 g faširanega mesa
– 7-8 manjših pesti riža
– 1 dcl belega vina
-1 čebula
– 2 stroka česna
– 1 dcl jušne osnove ( nadomestite jo lahko s stopljeno govejo kocko v vodi)
– ščepec peteršilja, soli, popra

OPIS PRIPRAVE:

   V posodo nalijemo vodo in jo solimo, ter pokrijemo in pustimo da zavre, nato pa jo odstavimo in ji dodamo umit riž – kar pomeni da riž nekajkrat splaknemo z mlačno vodo. ( vode mora biti vsaj 2-3 litre) Riž kuhamo vsaj pol ure. Da boste zagotovi da je kuhan, je najbolje da ga kakšno zrno probate. Kuhan riž nato odcedimo in čeznjega prelijemo vodo, da odplaknemo odvečni škrob.
   Medtem ko se riž kuha, narežemo na majhne koščke česen in čebulo in v meso vmešamo peteršilj, poper in sol. V ponvi segrejemo olje in mu dodamo česen, ga malce popražimo ( ne sme postati rjav ker bo tako postal grenak), dodamo čebulo in vse skupaj kakšno minutko pražimo nato pa v ponev stresemo še meso in vse skupaj pražimo kakšni 5 minut da se meso malce popeče. V ponev nato zlijemo jušno osnovo in vino, ter vse skupaj pokuhavamo dokler večina tekočine ne izhlapi. Omaki nato dodamo kuhan riž, ter vse skupaj dobro premešamo in smo končali.

Dober tek