Anina kuhinja

Rižota s šampinjoni, radičem in karameliziranimi orehi

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 10-15 minut

Količina: 2 osebi

Sestavine:

Sestavine za rižoto:
1-2 žlici oljčnega olja
150 gramov arborio riža
1/2 rumene čebule ali dve manjši šalotki
15 manjših šampinjonov
150 ml Jeruzalem Ormož vinskega mošta
600 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove (ali vode)
1/3 -1/2 čajne žličke soli – v kolikor juha ni slana
1 žlica masarpone sira
1 žlica masla
1-2 žlici naribanega parmezana

Dodatne sestavine:
5-7 šampinjonov
50 gramov orehov
1 žlic sladkorja
2 žlici vode
1 dobra pest narezanega radiča
svež peteršilj

Postopek:

Natisni

V ponev dodamo sladkor in vodo. Ko se sladkor stopi dodamo orehe in mešamo minutko, dve da se karamelizirajo. Prestavimo jih na papir za peko in ohladimo. Radič narežemo na željene koščke. Dodatne šaminjone očistimo razpolovimo in na oljčnem olju popražimo do zlate barve. Odstavimo – te bomo na koncu dodali na vrh.

Šampinjone za rižoto očistimo in razpolovimo, ter narežemo na drobno. V poned dodamo žlico oljčnega olja in jih zlato zapečemo. Odstavimo.

Čebulo narežemo čimbolj na drobno. Na olju jo popražimo da se malo spusti. Med praženjem dodamo malo soli. Ko se spusti, dodamo riž in ga pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Takrat zalijemo z vinskim moštom. Ko pohlapi dodamo tretjino jušne osnove in popečene šampinjone. Dodamo sol in kuhamo na manjšem ognju da tekočina pohlapi. Ko pohlapi prilijemo drugo tretjino juhe in nato tretjo.

Ko je riž skuhan, rižoto odstavimo. Dodamo ji maslo, mascarpone sir in parmezan. Počakamo minuto in premešamo.

Na vrh dodamo radič, orehe in popražene šampinjone, ki smo jih pripravili na začetku.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.