Sestavine:
Sestavine za rižev del:
1 liter mleka
280 gramov okroglozrnatega riža
1 Dr. Oetker vanilijev strok
3-4 žlice sladkorja
2 kapljici limoninega olja ali limonina lupinica ene bio limone
Sestavine za puding:
3 jabolka
2 stebla rabarbare
1 cimetova palčka
4 nageljnove žbice
1 žlica limoninega soka
voda
1-2 žlici Dr. Oetker vanilijevega sladkorja v prahu
1 vrečka Dr.Oetker vanilijevega pudinga
+
stepena smetana, koščki rabarbare, limone in cimet za okras
Postopek:
NatisniNajprej skuhamo riž. V posodo dodamo mleko. Strok razpolovimo in mu odstranimo semena. Vse skupaj dodamo k mleku. Dodamo sladkor in pripeljemo do vretja. Vmešamo riž in temperaturo znižamo na nizko – 3/9 in pokrito kuhamo do mehkega nekih 45-60 minut. Po potrebi med kuhanjem dodamo še malo mleka in na nekih 5-10 minut premešamo.
Kuhanemu rižu dodamo limonino olje ali lupinico. Prelijemo v kozarčke. Mlečni riž naj bo bolj gost ker bo že puding bolj redek in ko boste vse skupaj premešali bo izpadlo ravno prav gosto. 😉
V zadnjih 15 minutah kuhanja riža pripravimo puding. Jabolka in rabarbaro olupimo in narežemo na manjše koščke. Dodamo v posodo, skupaj s cimetom in žbicami. Prelijemo z vodo toliko da sestavine pokrije. Dodamo sladkor in zavremo. Na nizkem ognju kuhamo 20 minut. Odstranimo cimet in žbice in pretlačimo.
Preverimo da vsebine ni več kot 400 ml. V kolikor je, nekaj vsebine odstranimo in jo pojemo kot čežano.
V slabih 100 ml vode vmešamo vanilijev puding. Vmešamo ga k izmerjeni in pretlačini čežani in iz vsega skupaj skuhamo puding. Dodamo limonin sok. Po okusu dosladkamo in dodamo še malo cimeta v prahu. Nato prelijemo čez riž in popolnoma ohladimo.
Takšnega lahko okrasimo s smetano ali pa preprosto pokrijemo s pokrovčki in hranimo kot malico v hladilniku. Kozarčki bodo brez težav zdržali v hladilniku cel teden.