Anina kuhinja

Rikotine pletenke

Čas priprave: 2 uri

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: 10 pletenk

Sestavine:

 • 600 gramov moke
 • 250 gramov rikote
 • 1 kocka svežega kvasa
 • 1 zravnana čajna žlička soli
 • 70 gramov masla
 • 1 rumenjak
 • 180 ml mleka
 • 3 žlice sladkorja
 • 1 rumenjak + dve žlici mleka za premaz

Postopek:

Natisni
 1. Polovico mleka, oslajenega z žličko sladkorja, segrejemo zgolj toliko, da postane toplo. Ne sme biti prevroče, ker sicer kvas ne bo vzhajal. V toplo mleko nadrobimo kvas, posodo pokrijemo s krpo ter kvas pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. Rumenjak vmešamo v rikoto. Maslo stopimo v preostalem toplem mleku, ki smo mu dodali preostali sladkor.

 2. V večjo posodo presejemo moko. Ob rob natresemo sol in na sredini napravimo luknjo. Vanjo najprej vmešamo vzhajan kvas. Pri tem pazimo, da ne pride v stik s soljo, saj bi to kvasovkam škodilo in testo posledično ne bi dobro vzhajalo. Ko je kvas vmešan, vmešamo še zmes z rikoto, na koncu pa še stopljeno maslo.
 3. Vse sestavine na grobo premešamo in oblikujemo hlebec. Testo mora biti mokro oziroma po domače »pocasto«, tako da se prijema na prste. To bo omogočilo, da bodo testo kasneje ostal dalj časa svež.
  Hlebec nežno pomokamo, pokrijemo s krpo ter ga pustimo vzhajati eno uro. Po tem času ga zgnetemo. Če se preveč prijema, lahko dodamo še žlico ali dve moke, nikakor pa ne več.

 4. Hlebec nato razdelimo na 10 enako velikih delov. Vsakega posebej še nekoliko pregnetemo in oblikujemo majhne hlebčke. Vsak del posebej razdelimo na tri dele in vsak del izmed treh s prsti oblikujemo v dolg svaljek. Svaljek naj bo debel vsaj za slab cm in čimbolj enakomeren. Tri svaljke med sabo prepletemo v kitko in jo povežemo v krog. Na sredino kroga položimo obroček (kartonast od porabljene aluminijaste folije – oblečen v aluminijasto folijo), ki bo poskrbel, da bo testo po peki še vedno imelo luknjo na sredini.

 5. Tako pripravljene pletenke premažemo z rumenjakom zmešanim z mlekom in jih pustimo vzhajati 20-30 minut.

 6. Oblikovane pletenke pečemo v segreti pečici na 200 stopinj 25-30 minut.
  Pečene pletenke pokrijemo z vlažno krpo, da se skorja omehča in ohladimo.

Rikotine pletenke lahko pripravite kot domače košarice za pirhe ali pa le kot lepo oblikovan bogat kruhek za posebne priložnosti.

Komentarji

  1. Katka, ti kruhki so nevtralnega okusa, samo bolj bogati v teskturi. Nanje paše tako šunka ali kaj sladkega. 😉

Komentarja ni mogoče oddati.